Метеора – да докоснеш Небето



Поклонническо-просветният център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия отправя покана към вярващите за поклонническо пътуване до Метеора и манастирите около Катерини между 6 и 8 септември.

Лектор ще бъде доц. д-р Павел Павлов, а духовник на групата – протойерей Дилян Цветков. Програмата включва поклонническо посещение на манастирите: „Св. Троица“, „Св. Стефан“ (девически), „Св. Николай Анапавса“ (XIV в.), известен още и като „Св. Николай Успокоител‟, където могат да бъдат видени фрески на иконописеца Теофан Критски, творил и на Света гора, „Св. Варвара“, построен от братята монаси Йосиф и Максим през 1529 г. върху руините на стария манастир „Русану“, Малкия Метеор „Св. Варлаам“, построен през 1541 г. (възникването му се свързва с името на отшелника св. Варлаам, живял през XIV в.), Големия Метеор „Св. Преображение Господне‟ , главния манастир, който служи и като основен музей на Метеорския комплекс. Той е основан през 1340 г. от св. Атанасий Метеорски, а днес в манастира могат да се видят едни от най-ценните образци на пост-византийското изкуство в Гърция.

В последния ден от пътуването поклонниците ще вземат молитвено участие в светата Литургия в манастира „Св. Дионисий Олимпски‟ и ще посетят мaнастира „Св. Ефрем Сириец‟, където се съхранява дясната ръка на светеца.

Пътуването включва две нощувки и е на цена от 210 лв. За повече информация: тел. 0700 18 244; 0878 958 468, или на www.poklonnik.bg.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...