Успение на Пресвета Богородица – храмов празник на Соколския манастир


Сн. Елена КаркалановаИзточник: БНР

Всяка година на 15 август отбелязваме един от 12-те велики празници в българския православен календар – Успението на Пресвета Богородица. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали подробни сведения за това събитие, както и за живота на Божията майка след възнесението на Спасителя.

Знае се, че когато била на 64 години, докато се молела, Богорица видяла архангел Гавриил, който й възвестил, че след 3 дни “Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царуваш с Него вечно!” Така Богородица започнала да се готви за своята смърт, като последното й желание било да види още веднъж Светите апостоли, които се били пръснали по целия свят, за да проповядват Евангелието. По чуден начин желанието й се изпълнило и всички апостоли, освен Тома, едновременно се появили в Йерусалим. Когато настъпил часът, се чуло ангелско пеене: “Радвай се, благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените!” Апостолите погребали тялото на Божията майка в пещера при село Гетсимания и в продължение на три дни се молили пред гробницата. На третия ден след успението на св. Богородица пристигнал апостол Тома. Той много се огорчил, че е закъснял и за да го утешат, апостолите му предложили да отвори гробницата и да види за последен път св. Богородица. Но когато влезли в пещерата, те видяли че е празна, а по-късно сияеща от слава и обкръжена от ангели, тя им се явила с думите “Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!”. Така апостолите разбрали, че Божията майка възкръснала в третия ден след успението си и всяка година на 15 август Църквата празнува това събитие. Празникът е предшестван от 15 дневен пост в чест на Пресвета Богородица. В България множество църкви са кръстени на Божията майка Бог, като най-тържествено днешния празник се отбелязва в Троянския манастир. Там се съхранява чудотворната икона “Богородица Триручица”. Копие на тази икона е имало и в църквата на Соколския манастир, който също носи името “Успение на Пресвета Богородица”. За съжаление, наскоро тя е била открадната заедно с други ценни икони. Манастирът се намира високо в планината над гр. Габрово и е основан от Архимандрит Йосиф Соколски. Първоначално, през 1832 г. е бил издълбан малък параклис в т.нар. “скала на сокола” и затова е по-известен като Соколския манастир. През 1834 г., само за три месеца е построен днешният храм, а през 1836 г. в манастира се основава училище, в което преподава Неофит Бозвели. През паметната 1876 г. обителта е сборен пункт на габровските въстанници, които поемат към Балкана, водени от Цанко Дюстабанов, чиято сабя се съхранява в манастира до наши дни. Известният майстор Кольо Фичето построява даром красива осемструйна чешма в памет на заловените и обесени в манастира 8 въстанници.

Днес, прекрачи ли прага на тежката манастирска порта, посетителят е завладян от вълшебството на цветните градини, от белотата на чардаците и прекрасната гледка, разкриваща се от скалата, върху която е построена църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Там ни посреща игуменката майка Мелания, която се грижи за всичко заедно с единствената друга сестра – Пелагия. Богатата и любопитна история на манастира разказва сестра Мелания, започвайки от избора на мястото – високата и трудно достъпна Соколска скала.

за да чуете разказа на игуменката майка Мелания,  кликнете тук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...