По молитвите на свети Антоний



dsc 0033„Защото отде и как този скрит и живеещ в гората човек можа да се прочуе в Испания и в Галия, и в Рим, и в Африка, ако не беше Бог, Който познава навсякъде Своите хора и Който още отначало му беше обещал това?… „

(Из „Животът на преподобни Антоний Велики“* от св. Атанасий Александрийски)

Всеки може да завиди на 105-годишния монах с бистър ум, който е по-весел и по-бодър от всички онези, които са „употребявали богата храна и се обличали в разнообразно облекло“. Думите на този велик подвижник били подправяни с „божествената сол“, защото „макар и да беше се възпитавал в гората и макар да беше остарял там… нямаше див характер… беше и приятен, и любезен“. „Така че никой не му завиждаше“, а всички му се радваха, се казва в житието на свети Антоний Велики, легендарния египтянин, основателя на монашеството.

Освен като покровител на монасите, на бедните и сираците, св. Антоний Велики е почитан и като молитвен застъпник за душевноболните. В житието му се споменава, че чрез него Господ „изцери онези, които бяха умоповредени“. Поради някакъв тъжен парадокс днес, в епохата на върховенството на интелекта, малцина биха се похвалили, че умът им се намира в тотална „изправност“. Извън това малцинство, всички останали сме вместващи се в разбирането за „нормалност“ и едновремено с това страдащи от депресия, неврози, хранителни разстройства, зависимости и т.н.

Но пък здравият разум като че ли е относително понятие, динамично променливо спрямо перспективата на времето. Затова и ако св. Антоний се беше появил в наши дни, е твърде вероятно със снизходителна усмивка и втренчен от любопитство поглед да го обявим за чисто луд. „Идва време, когато хората ще станат луди и когато срещнат някого, който не е луд, ще се обърнат към него с думите: „Ти безумстваш“, защото не прилича на тях“, казва самият авва Антоний в своите поучения.

Всяка година хора с психически проблеми търсят застъпничеството на този свят аскет в единствения запазен храм в България, посветен на него. Когато отдалеч съзерцаваш църквата „Св. Антоний Велики“ на един от мелнишките хълмове, си убеден в нейната древност, поне колкото в многовековната история на останките от Славовата крепост, която е наблизо. В действителност обаче мелнишкият храм е построен чак към края на ХVIII (а някои източници сочат дори ХIХ век).

dsc 0065

По-особена атмосфера в храма придават необичайните стенописи от 1881 г. – библейските сюжети и образи на светии са заменени с изображения на цветя, колони и драперии, олицетворяващи райската градина, в духа на характерния почерк на мелнишките зографи от периода на Възраждането.

dsc 0039

Още щом пристъпите църковния праг, клисарят ще ви посрещне и ще ви разкаже поне няколко истории за чудотворни изцеления на душевноболни, благодарение на молитвеното застъпничество на св. Антоний. Нямо свидетелство за осезаемата реалност на тези разкази е желязната верига, увита около храмовата колона, за която едно време връзвали онези от болните, които буйствали.

dsc 0044

Днес в храма се отслужва Литургия само на Антоновден, но целогодишно тук идват хора, за да измолят мир за своята душа или изцеление за свой близък. Много от тях преспиват в храма, това обяснява и натрупаните китеници и одеяла до входа на църквата (които са дарение от благодарни вярващи).

dsc 0042

Можете да чуете и теории около храма, наситени със силен „космически“ заряд. Например, че църквата се намира в центъра на енергиен триъгълник, който се образува от близките свети места – Роженския манастир, храма „Свети Георги“ в Златолист и църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в Сандански. А печатът на двуглавия орел (византийски герб и символ на Вселенската патриаршия) в центъра на храма е концентрирал в себе си цялата енергия на този триъгълник. Затова и някои поклонници събуват обувките си и стъпват върху изображението на орела, за да „отключат“ и да се „заредят“ в най-интензивна степен с невидимата сила.

dsc 0037

А вярата е достатъчна и всъщност единствената нужна. За това ни напомня и самият свети Антоний чрез една история от живота си. Той тъкмо се бил оттеглил в пълно усамотение и решил да прекара известно време така, без изобщо да вижда хора, когато при него с настойчиви молби дошъл един военачалник, който имал душевноболна дъщеря. След като чул виковете за помощ, светията открехнал манастирската врата, надникнал навън и казал на мъжа: „И аз съм човек като тебе. Но ако вярваш в Христа, на Когото аз служа, върви си и моли се и, както вярваш, така и ще стане…“ Окрилен от думите на светията, бащата със силна вяра отправял молитви към Господа и дъщеря му била изцелена. „И мнозина от страдащите, без той да отваря вратата, само като седели вън от монастира и като вярвали и се молели искрено, изцелявали се“, се казва в житието на великия монах.

dsc 0036
dsc 0038
dsc 0027 - copy

Снимки: Станислав Цветкашки

* Всички цитати в статията са от книгата „Любовта прогонва страха“, Преподобни Антоний Велики, изд. „Захарий Стоянов“ 2004 г..

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...