Вход Господен празнуваха и в Ливан



L’Orient – Le Jour (със съкращения)

Православната общност в Ливан отпразнува празника на Входа Господен в Йерусалим. Навсякъде в страната се проведоха литийни шествия и бяха възнесени молитви за нормализиране на местния живот.

Висшите духовници не подминаха актуалните житейски обстоятелства и настояха за подновяване на диалога и разрешаване на политическия конфликт, а бейрутският митрополит Илия Аудех изрази възмущението си от парализираността на парламента и протестната обсада на центъра на Бейрут. „В целия демократичен свят протестът е легитимно средство, но той продължава от един до няколко часа, а не с месеци и години”, изтъкна той.

Митрополит Аудех отслужи празника на Вход Господен в православната катедрала „Свети Георги”, намираща се на площад „Етоал” в центъра на града. Присъствието на стотици хора, и най-вече деца, възползвали се от топлото пролетно слънце и пременили се с най-красивите си дрешки, оживи за един предобед площада, който от една година насам е символ на криза, конфликт и пълна парализа.

Впрочем точно за това говори и митрополит Аудех – той разкритикува политиците, които отдават предимство на собствените си интереси и не се вълнуват от проблемите на населението. „Ако наблюдаваме света, – каза митрополитът – установяваме, че малцина се интересуват от Бога и волята Му. Ако се запитаме защо ни се случва това, което ни се случва, мога чистосърдечно да отговоря на този въпрос: ако всеки политик в страната познаваше и обичаше Бога, то покаянието, прошката и помирението щяха да надделеят с времето. Констатираме, че политиците поставят интересите си над всеки друг интерес”, отбеляза със съжаление той и добави: „може би някои хора се опитват да оцелеят, други да запазят постовете си и престижа си. Но какво място оставяме за Бога във всичко това?”

Митрополит Илия изтъкна социално-икономическите трудности на най-бедните слоеве от населението и на почти всички производствени сектори и се запита, обръщайки се към вярващите: „Видяхте ли и най-малката комуникация между тези ливанци и политиците? Видяхте ли някой да се грижи за проблемите на населението или да се опитва да им помогне да живеят достойно и да разрешат трагичните проблеми”, на които са подложени.

След края на богослужението, празничната лития, водена от митрополит Илия, заобиколен от храмовото свещенство, вярващи и деца с маслинени клонки – символ на мира – възсъздаде сърдечната и добродушна обстановка, царувала на площада – пламенното сърце на Бейрут – преди силите от „8 март” да окупират центъра на града. Из цялата столица бяха организирани и други литии около храмовете на православната общност след службата, бележеща началото на Страстната седмица.

В Ждейдет Маржеюн, в Южен Ливан, православният архиепископ на Тир, Саида и Маржеюн Илия Кфури отслужи празничната литургия в присъствието на Сини каски от испанския контингент на Финул. В беседата, която произнесе по случай празника, той призова политиците да „последват примера на децата, носещи маслинови клонки”. В Аккар детските процесии изпълниха улиците на редица села. В Шадра божествената литургия бе отслужена от архиепископа на Аккар Булос Бандали, който се запита дали вярващите са „наистина готови в началото на Страстната седмица да посрещнат Спасителя като невинните деца и простите хорица, които разстилаха дрехите си пред Христа” при влизането Му в Йерусалим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...