Вярата в чудеса е жива и на Запад



Всеки ден в Лурд се стичат хиляди поклонници и хора, вярващи в чудото

Доктор Патрик Телие има просторен кабинет с живописен изглед към планината Еспелюг и Алеята на процесиите. Но не с това се гордее той. По-важна е табелката на входа: "Медицински комитет. Изцеления". Не е най-точното название, защото Телие не прави чудеса, той само ги регистрира.

 

Тук пристигат десетки хора с разкази за необичайни събития: кой е преборил рака, кой е излязъл от кома, а кой се е помирил с жена си – също чудо, достойно за уважение. Телие записва всичко, а най-важните документи отнася в съседната стая, където има огромен шкаф с прилежно подредени папки с означения на коя дата какво чудо се е случило. За век и половина в архива на френското градче Лурд в подножието на Пирeнеите са се натрупали 7500 такива папки.

В средата на февруари католическата църква отбеляза 150 години от деня, когато Богородица се е явила на Бернадет Субиру, малко момиченце от Лурд. Това събитие преобърнало живота на момиченцето, на милиони хора по света и на самия Лурд – сега на всеки жител на градчето се падат по 4000 туристи годишно. Ватиканът е признал за истински над 300 явявания на Богородица в богатата на чудеса история, но лурдските явявания са сред най-известните и почитаните.

Християнските църкви се отнасят към чудесата с голяма предпазливост. Тезата на богословите е, че не чудото поражда вярата, а вярата – чудото. Ако има чудеса, е добре, но ако няма – нищо страшно няма да се случи. Народът обаче има нужда от чудеса и това се чувства най-добре тук. "Съвременният свят е твърде материален и хората са уморени от това. Но именно на материалистите са им нужни чудеса", смята доктор Телие.

Простотата на свръхестественото

Всичко започва на 11 февруари 1858 г., когато Бернадет Субиру, дъщеря на беден мелничар, отива да събира сухи пръчки край реката. Момичето трябвало да мине на другия бряг и затова седнало на земята, за да си събуе чорапките. Неочаквано се раздал звук, приличащ на силен вятър. Бернадет се обърнала – пред нея стояла млада жена в бяла рокля със син пояс и две жълти рози. Така Богородица се явила на момичето. През следващите четири месеца имало още 17 такива срещи. По време на едно от явяванията си Богородица показала на Бернадет чудотворен извор с думите: "Утолявайте жаждата си и се къпете".

Църквата не бързала да признае разказите на Бернадет. Даже хвърлила 14-годишната девойка в затвора заради "измислиците й". Но поклонниците, посетили извора на Бернадет, започнали да разказват за чудеса. Само през 1858 г. имало 7 чудотворни изцеления. "Мадам Латапие излекувала парализа на лявата си ръка, мосю Луи прогледнал с дясното си око, а мосю Буске се избавил от туберкулозата си", изброява доктор Телие. Последното изцеление е регистрирано на 11 ноември 2007 г. Тогава американски поклонници занесли вкъщи вода от Лурд и измили с нея свой близък, който бил в кома. Сега той вече ходи.
Тук не смятат чудесата за нещо необичайно. Както обяснява Телие, "християнското чудо не е нарушение на законите на природата, то просто е изпълнение на по-висш закон. Няма нищо противоестествено. Има свръхестествено". Например все още не е открито лекарство за множествената склероза, но в Лурд са регистрирани 5 случая на изцеление от тази болест. "И чудото е знак, че в действителност тази болест може да бъде излекувана. Бог ни дава чудеса не за да вършим работата на лекарите, а за да имаме надежда", смята докторът.

На достоверността на чудесата в Лурд се отделя специално внимание. От 7500 изцеления, регистрирани във файловете на медицинската комисия, католическата църква е признала само 67. Разглеждането на последното дело е отнело 53 години. Анна Сантаниело от Италия имала тежка форма на сърдечна недостатъчност – тя не можела да говори, да ходи и диша нормално. През 1952 г. близките й я довели в Лурд и с носилка я спуснали в чудодейния извор. Оттам Сантаниело излязла сама и същата вечер без странична помощ участвала в двучасовата процесия със свещи на поклонници. Църквата признала това за чудо едва преди 3 години.

Много от изцелените са още живи, техните досиета се съхраняват при доктор Телие, има рентгенови снимки, заключения на лекари. Така че всеки, който иска лично да се увери в чудото, има реална възможност да направи това. Любимият случай на Патрик Телие все още не е признат от църквата – това е изцелението на мюсюлманка от болестта на Крон. "Тя е страдала 12 години и е претърпяла 10 операции. След къпането в Лурд всичко отмина", разказва Телие. Според него космополизмът на местните чудеса е една от главните причини за популярността на Лурд. "Тук със своята болка идват и мюсюлмани, и хиндуисти, и даже невярващи. За какво да говорим, ако даже невярващ човек може да се излекува", възкликва той.

Чудеса и туризъм

По данни на Световната организация на туризма интересът към поклонническия туризъм расте. Миналата година свързаните с религията места са били посетени от около 330 млн. туристи. Лидер в това отношение (ако не смятаме Йерусалим и Ватикана) е мястото на появяването на Дева Мария Гваделупска в Мексико. Тук всяка година идват над 10 млн. туристи. Лурд с 6 млн. поклонници (през 2007 г.) е на второ място в списъка.

Причината за популярността не е само в "медицинската специализация" на градчето, но и фактът, че явяванията на Богородица са се случили относително скоро. Колкото по-скоро са се случвали чудесата, толкова по-голям интерес предизвикват – у вярващите се появява чувството за съпричастност към чудото. Бернадет Субиру, канонизирана през 1933 г., е една от първите светици, чийто образ се появил първо на фотографии, а след това на икони.

Поклонниците са истинско чудо за жителите на Лурд. По количество хотели градчето е на второ място във Франция, отстъпвайки само на Париж – на 15 000 жители се падат 60 000 хотелски стаи. Тук има над 200 магазина, в които може да се купи всичко – от светещи статуи на Дева Мария до запалки с картина на видението на Бернадет. Най-търсени са светещите флакони с вода от извора със статуята на Дева Мария в тях. Доходите от туристическия поток са тайна, но преди 10 години са били около половин милиард евро годишно. Оттогава туристите са се увеличи няколко пъти, цените – също.

Единственият начин поклонниците да избегнат сблъсъка със сувенирната суета е да следват строго маршрутите за поклонение, обозначени с бяла линия в целия град. За да получи опрощение на греховете, вярващия трябва да измине следния маршрут: енорийската църква, в която Бернадет е била кръстена, стаята, където е живеело семейството й, пещерата, в която й се явила Богородица, болницата, където е приела първо причастие. Всеки вярващ получава специален кръгъл бадж, където се лепят "картинки-доказателства" – "дом", "явление", причастие" и т.н.
В чест на юбилея от появяването на Богородица папа Бенедикт XVI обяви, че който извърши поклонение в Лурд от 8 декември 2007 г. до 8 декември 2008 г., ще получи пълно опрощение на греховете. В резултат в градчето очакват да поставят нов рекорд – 8 млн. туристи за година. В деня на празничната литургия на 11 февруари тук са били 70 000 туристи

Чудото не заменя лекаря

Но ето нов парадокс – страдащите се увеличават, а чудесата намаляват. Доктор Телие цитира статистиката: през 1908 г. само за 3 дни са били направени над 40 съобщения за изцеление. След столетие едва се събират 50 съобщения за цяла година. Това се обяснява просто. За чудо се смята излекуването на неизлечима болест. Но с развитието на науката пространството за чудеса се стеснява. "Сега медицината може практически всичко и няма чак такава физическа нужда от чудеса. Хората вече се нуждаят от духовни чудеса. Сега светът е пълен със стрес и суета и повечето вярващи търсят в Лурд укрепване на своите духовни сили", обяснява Патрик Телие.

Епископът на Лурд Тарб Жак Перие твърди, че "хората идват, защото тук християните могат свободно да изразяват своята вяра". Християните се чувстват неуютно в съвременна Франция. Прогресивната общественост настоява президентът Саркози да не употребява думата "Бог" в своите речи, в самолетите, офисите и училищата е забранено да се носят на показ религиозни символи, а Коледа е обявена просто за "зимен празник". В това отношение Лурд е истински резерват – тук има по 50 литургии на ден, извършват се десетки кръщенета, а пеенето на псалми и химни по улиците не се смята за средновековно и диво. "Много хора не получават физическо изцеление, но лекуват душата си", казва Бернадет Дейвидсън, която работи като доброволка тук. С нея се съгласява друга англичанка, редовно посещаваща Лурд – Мария, чиято дъщеря е болна от синдрома на Даун. "Надеждата за изцеление остава завинаги. Но за тези четири пъти, когато съм идвала тук, разбрах нещо друго – че моята дъщеря е моето благословение, тя самата е чудо". Сега с Мери идват и многочислените й роднини.

Поклонниците в Лурд ежегодно употребяват до 10 000 куб. м вода от извора и изгарят около 700 тона свещи. Свещта е символ на молитвата, т.е. на обръщението на вярващия към Бога, а водата е символ на божественото присъствие, т.е. на отговора на молбата на вярващия. Джеймс и брат му са дошли в Лурд от Лос Анжелис. Всеки от тях има дебела тетрадка с молитви от роднини и приятели. "Пуснах в интернет обява, че идвам в Лурд, и непознати хора започнаха да ми изпращат своите молби, за да ги предам на Богородица", казва Джеймс и притиска своята тетрадка към гигантска свещ (тя тежи повече от 20 кг, а е трябвало да я носи поне 300 м). За себе той иска само едно: "Да намеря млада католичка, за която да се оженя". Джеймс е на 35 години и признава, че на този свят не са останали много вярващи невести.

Историята на християнството е богата на разкази за появяването на Богородица пред народа. Всяко от тях е носело конкретна полза.

Покров на Пресвета Богородица
910 г., 1 (14) октомври
Жителите на обсадения от сарацините Константинопол запълнили Влахернския храм, където се пазела ризата на Богородица, нейният покров за глава и част от пояса. Блаженият Андрей и неговият ученик Епифани видели носещата се във въздуха Богородица, обкръжена от ангели и група светци. Пресветата Дева свалила покрова от главата си и го разстлала над хората в храма. Скоро гърците пробили блокадата и прогонили врага. Православната църква отбелязва в този ден празника Покров на Пресвета Богородица.

Явяването на Гваделупската Дева
1531 г., 12 декември
В местността Вила Гваделупа (сега на територията на Мексико) Богородица се явила на ацтека Хуан Диего. Като доказателство за своето появяване, тя запечатала на неговото наметало своя образ. По това време испанските конкистадори убивали без особени притеснения коренните индианци, защото смятали, че те нямат душа. След гваделупското чудо архиепископът на Мексико признал индианците за пълноценни хора. На поклонение пред плаща на Хуан Диего, който сега се съхранява в базиликата на Гваделупската Дева в Мексико, всяка година идват над 2 млн. вярващи.

Фатимските пророчества
1917 г., май-октомври
На всяко 13-о число от май до октомври в покрайнините на португалското селце Фатима Богородица се явявала на три деца – овчари. В своите пророчества тя предсказала края на Първата световна война и началото на Втората, отричането на Русия от Бога и последвалите сътресения, неминуемото връщане на Русия към християнството. Последното откровение на Богородица бе разсекретено едва през 2000 г., но неговото тълкувание досега предизвиква спорове: говореше се, че там е предсказано покушението срещу папа Йоан Павел II или нещо друго.

Преломът във Втората световна война
1943 г., юли
"Тя се яви на небето, посочи немците, сякаш обозначавайки посоката на нашата атака. Цялата рота видя това, всички паднаха на колене, всички повярваха и се помолиха от цялото си сърце. От този момент ходът на войната се преобърна – руснаците започнаха да настъпват". Такива разкази за явяването на Богородица на участниците в битката при Курск са описани в книгата "Православните чудеса на XX век. Свидетелства на очевидци" . Руската православна църква не признава това явяване.

Зейтунското чудо
1968 г., април
Вечерта на 2 април работниците от автобусното депо в Зейтун, предградие на Кайро, видели ярка светлина над купола на неголямата коптска църква. Светлината приела очертанията на Дева Мария. В следващите дни явлението многократно се повторило и даже било заснето с фотоапарат. През нощта пред църквата се събирали вярващи (в отделните дни до 250 000 души). За първи път в историята толкова много католици, протестанти и мюсюлмани се молели заедно.

Явяването в Меджугорие
1981 г., 24 юни
Твърди се, че Богородица е предала послание чрез шест деца в местността Меджугорие (сега на територията на Босна и Херцеговина) – "мирът трябва да настъпи не само между Бога и човека, но и между хората", хората отново трябва да се обърнат към Бога, да си спомнят молитвите и поста. И шестимата твърдят, че Богородица им се явява и досега, призовавайки за мир. Оттогава всяка година в Меджугорие идват над 1.5 млн. вярващи, въпреки че църквата (католическата – ред.) все още не е признала явяването за чудо. | в. Сега

Коментар на редакцията: Повечето от чудесата на Божията майка, описани в тази светска публикация, са се извършили в неправославен контекст. От друга страна, пропуснати са многобройни разкази и свидетелства за явявания на Пресвета Богородица на православни светци и обикновени вярващи. Остава открит въпросът как православният християнин трябва да се отнася към "неправославните" чудеса. Църквата ни не ги признава, но не ги и отхвърля, оставайки решаването на въпроса за тяхната истинност и автентичност в Божиите ръце.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...