В САЩ „преименуваха“ Троицата



Източник: ContraCostaTimes.com

Бирмингам, Алабама, САЩ. Делегатите на генералната асамблея на една от най-големите протестантски църкви – Презвитерианската църква на САЩ, решиха да "преименуват" Пресветата Троица, съобщава сайтът ContraCostaTimes, позовавайки се на вестник "Los Angeles Times".

Сега вече освен традиционните за всички християни имена "Отец, Син и Свети Дух", презвитерианците ще могат да използват и "Състрадателна майка, Любимо дете и Утроба, която дава живот", "Обичащо, Обичано и Любовта, която ги свързва", "Скала, Крайъгълен камък и Храм", "Слънце, Светлина и Изгарящ лъч" или "Небесна дъга, Ковчег на спасението и Гълъб на мира".

Общо бяха утвърдени 12 варианта, които трябва да "допълнят" традиционните имена на Триединния Бог. Всички те бяха предложени в рамките на специален доклад, подготвен от група пастори и богослови. Според мнението на авторите на доклада традиционните имена на Пресветата Троица приписват на Бога характеристики на мъжкия пол, което подчертава превъзходството на мъжа над жената. Презвитерианците смятат, че Църквата трябва да се "покае за това изопачаване на тринитарното учение".

Докладът предизвика немалко възражения, особено сред по-традиционните вярващи. Но ръководителката на комисията, съставила документа, пасторката Ребека Батън Причард, отхвърля всички обвинения. "Хората се страхуват, че ние ще им забраним да казват "Отец, Син и Свети Дух", но това не е така – казва тя. – Ние просто искаме да кажем, че никакви имена не могат да опишат напълно Бога".

Единадесетте хиляди енории на Презвитерианската църква в САЩ ще могат да използват новите "имена" на Троицата във всички свои богослужения. Само кръщелната формула ще остане традиционна: "В името на Отца и Сина и Светия Дух".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...