Германия подкрепи Далай-лама



Източник: Благовест-Инфо

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с духовния водач на Тибет – четиринайсетия Далай-лама Тензин Гьяцо. Срещата е преминала на 23 септември в Берлин. Както заяви пресслужбата на г-жа Меркел, бундесканцлерката е изразила подкрепата си за Далай-лама по въпроса за опазването на самобитната култура на Тибет и стремежа на тибетците към религиозна и културна автономия.

Китай вече изрази недоволството си от срещата. Говори се за охлаждане в отношенията между двете държави. Неотдавна, на 20 септември тази година, Далай-лама се срещна с канцлера на Австрия Алфред Гузенбауер във Виена.

В течение на много векове Тибет е бил мирна, изолирана от света теократична държава, управлявана от будистките монаси. През 1949-1950 г. той е анексиран от комунистически Китай. След потушаването на въстанието на тибетците през 1959 г. Далай-лама е принуден да напусне страната и да се пресели в Индия, където в момента живее и където се намира тибетското правителство в изгнание. През 1989 г. на Далай-лама бе присъдена Нобеловата премия за мир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...