Дарвин пак се завърна


Източник: Стандарт

Това е удар по християнството в Европа, коментират  противниците на резолюцията.

Днес Парламентарната асамблея на Съвета на Европа навярно ще гласува резолюция за защита на Дарвиновата теория за еволюцията. Този документ характеризира като опасни религиозните теории на креационизма и интелигентния дизайн.
През 1859 г. бял свят вижда научният труд "Произход на видовете", чийто автор е Чарлз Дарвин. В него британският естествоизпитател обяснява, че земните организми еволюират с помощта на естествения подбор. Единствените доказателства са данните, събрани по време на пътешествието на Дарвин с кораба "Бийгъл" през 30-те години на XIX в. След време "Произход на видовете" се превръща в библия на биологията, а теорията за еволюцията е въведена в образователните програми на много държави.

На този свят обаче нищо не е постоянно, всичко подлежи на критика и промяна. Възниква учението креационизъм, отричащо голяма част от Дарвиновите възгледи. Макар че произхожда от религиозните среди, то има претенциите да е научно. Привържениците му критикуват хипотезата за случайното зараждане на живота, формулирана от английския естественик, подчертавайки, че тя не може да обясни произхода на живота и разума. Креационистите казват: строежът на ДНК молекулата е толкова сложен, че тя не би могла да се получи току така от неорганични съединения, според теорията на вероятностите времето, необходимо за образуването й, е по-дълго от времето на съществуване на Вселената. Според тях Земята и всички живи организми, които я обитават, са дело на Бога, а еволюцията е химера.

Теорията на интелигентния дизайн е разновидност на креационизма. В основата й е твърдението, че след като "Бог е написал домашното си", светът бил доизграден в цялостния си вид. Тя внушава деликатно: Господ си свърши работата, останалото бе оформено впоследствие, но не питайте кой е помощник-дизайнерът. Интересно е защо резолюцията в защита на Дарвиновата теория не заклеймява спорната (засега) теория за панспермията, според която реещи се във Вселената зародиши на живота – спори, микроорганизми и др. – попадат на повърхността на дадено космическо тяло и ако условията там са подходящи, започват да се развиват и размножават. Ролята на сеяча играят метеоритите, астероидите, кометите и др. При стълкновение с обект, разположен на пътя им, част от химичните съединения, съдържащи се в тях, се прехвърлят в него. Има още един вид панспермия – при нея ембрионите на живота целенасочено се пренасят на определено космическо тяло. Кой и защо ги "премества"?
Прехвърлянето се извършва от извънземни с цел продължение на живота във Вселената, твърдят апологетите на тази теория.

Доста специалисти обявяват панспермията за пълен абсурд, други пък я слагат в графата "научна фантастика" Тя обаче има и много привърженици, сред които са англичанинът Франсис Крик (лауреат на Нобелова награда през 1962 г. за откриването на строежа на ДНК) и американецът Лесли Оргел. Преди няколко десетилетия те написаха знаменитата статия "Управляваната панспермия". В статията се подчертава, че "…животът на Земята е продукт на транспорт от страна на друга развита цивилизация, съществувала 4 милиарда години преди нашата".
От известно време спорът между еволюционистите, креационистите и привържениците на панспермията се пренесе в политиката. Преди няколко години в САЩ а-ха да въведат закон според който еволюцията и креационизмът трябва да се преподават на равни начала.
Надали обаче размаханият политически пръст би накарал някого да повярва в нещо. Европа е притеснена от религиозните възгледи за сътворението на света, защото те стават пътеводна звезда на крайни християнски и мюсюлмански групировки, коментира Ройтерс. Според тази агенция резолюцията няма да е задължителна, но разискванията по нея и гласуването ще са лакмусът за отношението към важния проблем за сътворението на света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...