Жена губи правото си да носи кръст


wnd.com

Британски съд отсъди в полза на “Бритиш еъруейз” по дело за дискриминация.

Служителката на “Бритиш еъруейз”, която даде под съд компанията, след като е била задължена да скрие кръстчето на врата си, загуби делото за дискриминация, но се зарече да се върне на работа на следващия ден, носейки кръстчето.

Регистрационният служител на летище “Хийтроу” Надя Евейда, която е християнка-копт с баща египтянин и майка англичанка, беше отстранена от работа, след като отказала да махне кръстчето, за което “Бритиш еъруейз” твърди, че нарушава изискванията за работно облекло.

Евейда, която е в принудителен неплатен отпуск, съди своя работодател по обвинение в религиозна дискриминация, тъй като компанията позволява на служители от други религии, като ислям и индуизъм, да носят предмети, свързани с вярата си, включително дрехи, бижута и религиозни символи.

Съдебният процес продължи, въпреки че авиокомпанията смекчи забраната за носене на кръст.

“Служителите християни не трябва да бъдат набелязвани като обект за дискриминация. Това решение ще бъде обжалвано”, каза в свое изявление главният адвокат на ADF (организация за защита на религиозната свобода) Бенджамин Бул, който представлява Евейда в съда. “Според “Бритиш еъруейз” няма проблем служителите да носят символ на своята вяра, стига да не е християнски кръст. Авиокомпанията не е предприела никакви действия срещу служители от други религии, които носят бижута или символи на своята религия. Този тип нетолерантност е в противоречие с ценностите на цивилизованите общества по света.”

56-годишната Евейда казва пред Би Би Си: “Много съм разочарована. Просто нямам думи, защото се обърнах към съда, за да търся справедливост. Но съдията даде възможност да победи политиката на “Бритиш еъруейз” да налага волята си над своя персонал.”

Евейда загуби своето първо дело срещу компанията, но спечели обжалване пред Трудовия арбитраж в гр. Рединг. В съдебното решение по случая Евейда срещу “Бритиш еъруейз” обаче съдът постанови, че компанията може да продължи да забранява на Евейда да носи видимо своето кръстче. Съдът реши, че други типове религиозни символи, като тюрбани, гривни и др., е невъзможно да се скрият и следователно са приемливи.

“Никой християнин не трябва да бъде принуждаван да крие вярата си на работното си място, особено когато съществува двойствен стандарт, при който има дискриминационно отношение само към християните”, каза Бул. “Този случай ще представлява особен интерес за американските клиенти на “Бритиш еъруейз”, които разбират и ценят религиозната свобода.”

В свое изявление “Бритиш еъруейз” заяви: “Винаги сме твърдели, че нашата униформена политика не дискриминира християните, и сме доволни, че съдебното решение подкрепя нашата позиция.”

“Настоящата ни политика позволява открито да се носят символи на вярата и е разработена от групи с представители на различни изповедания и нашия персонал.”

“Надя Евейда е работила за нас осем години и продължава да бъде един ценен член на нашия персонал.”

Относно обжалването на съдебното решение Евейда коментира: “Нищо не е приключило, докато Бог не реши, че е така.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...