Задушница в Косово



Източник: КИМ Инфослужба

Сърби от Косово и Метохия са посетили организирано гробищата в събота, 10 февруари, за да отбележат молитвено Задушница и да се помолят за упокой на душите на своите близки. Особени инциденти не е имало. Повечето гробове в сръбските гробища са осквернени от албанските екстремисти през последните седем години на международно управление в Косово и Метохия.

Агенция БЕТА е предала, че повече от стотина сърби от северната част на Косово и Метохия, придружени от войници на Кейфор и Косовската полицейска служба, са обиколили по случай Задушница гробовете в южната част на Косовска Митровица и Вучитрън. В южна Митровица, където живеят основно косовски албанци, сърбите са пристигнали до гробищата с автобуси, без да са регистрирани инциденти.

Задушниците са единствената възможност, когато могат да бъдат посетени гробовете на починалите роднини и приятели в албанската част при засилени мерки за сигурност и конвой от полицейски сили. И тази година хората са заварили все същата картина – съборени огради, разкъсани вериги, бурени и плевели по гробовете.

На сръбското гробище в южната част на Косовска Митровица са разбити или унищожени повече от 500 паметника и от 1999 година сърбите вече не извършват погребения там, а в селското гробище в Рудар, близо до Звечан.

Превод: Екатерина Крумова
                   

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...