За пръв път еврейска Пасха в Белия дом


На 10 април в резиденцията на президентите на САЩ – Белия дом за пръв път в историята ще бъде приготвена традиционна еврейска пасхална трапеза (Седер), на която се очаква да присъства и самият Барак Обама, съобщава newsru.com.

 

Администрацията на Белия дом съобщи, че на Седер са поканени най-близки помощници на президента, видни еврейски политици и неколцина от най-големите еврейски спонсори на предизборната кампания на Барак Обама.

Седер в Белия дом ще бъде приготвен в четвъртък, тоест на втория ден на Песах (еврейската Пасха), за да се даде на поканените възможността да бъдат на първия Седер в своето семейство, както повелява еврейската традиция.

"През 1943 година президентът Рузвелт затвори вратата, за да не вижда еврейския Седер, провеждан от равините до Белия дом в знак на протест против забавеното откриване на Втория фронт.

Това, че днес президентът празнува в своя дом еврейския празник на свободата, характеризира най-добре днешната Америка и свидетелства за това, че евреите са важна част от американското общество и американската култура", отбеляза Уилям Даръф, глава на вашингтонския офис на Обединението на еврейските общини в Америка.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...