Иларион (Алфеев) стана архиепископ


В понеделник по време на богослужение в Успенския храм на Кремъл патриархът на Москва и цяла Русия Кирил възведе председателя на Отдела за външни църковни връзки Волоколамския епископ Иларион в архиепископски сан, съобщава Интерфакс.

Издигането на владика Иларион в архиепископски сан е извършено "във връзка с назначаването му на пост, предполагащ постоянно участие в работата на Светия Синод и като награда за усърдното му служение на Църквата Божия", отбелязва в понеделник сайтът на Московската патриаршия.

Освен това Тулският и Бельовският архиепископ Алексий стана митрополит. Редица московски свещеници получиха богослужебни награди. Ректорът на Православния хуманитарен университет "Св. Тихон", предстоятелят на храм "Св. Николай Мирликийски" протойерей Владимир Воробьов получи правото да служи Божествената литургия с открити царски двери до Херувимската песен. Предстоятелят на храма "Свещеномъченик Антипа" в Москва протойерей Владимир Волгин е награден с правото да носи митра.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...