Канят патриарх Кирил на рок-концерт


Известният руски мисионер игумен Сергий (Рибко), който работи с неформалната младеж, смята да покани патриарх Кирил на среща с рокерите. "Аз се готвя за аудиенция при патриарха, – съобщи той. – Разбира се, сега на патриарха не му е до това, но рано или късно ще го поканя в някоя зала с добра рок-група. Исках да поканя патриарх Алексий, но той за съжаление почина. Патриарх Кирил в това отношение е по-отворен и мисля, че ще се зарадва".

Игумен Сергий е известен с това, че е обърнал в православието стотици рокери и е организирал за митрополита, днес патриарх, Кирил "обучение по рок-музика". През пролетта на 2006 година той и дякон Андрей Кураев доведоха на гости в Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Константин Кинчев, Юрий Шевчук, "Братя Карамазови" и други известни руски рок-музиканти.

По време на срещата Кирил, тогава митрополит, каза: "Веднъж трябваше да изляза с проповед на рок-концерт в Смоленск пред 16-хилядната аудитория и тази проповед бе една от най-добрите в живота ми, макар и кратка". Владиката предложи на гостите да се срещат периодично и публично, тъй като по негово мнение "общественият интерес към възможността за сътрудничество между Църквата и рок-средите е много голям".

Интересът на Кирил към рок-музиката не е безцелен. През юли миналата година бъдещият патриарх участва в рок-концерт в столицата на Украйна в чест на 1200-годишнината на покръстването на Русия, където се събраха повече от 1100 хиляди души. "Здравей, Киев!", извика високо на младежта иерархът.

Игуменът Сергий каза, че предвид голяма натовареност на патриарха поканата за рок-концерт ще бъде направена не по-рано от лятото. Но няма съмнение, че тя ще бъде приета, смята той. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. bregobegach каза:

    Неформалната младеж…?!

  2. andrey каза:

    Да, това е руски израз за рокери, пънкари и т.н. Не се сетих за български вариант, затова го оставих така. Ако имате идея, кажете – „авангардната младеж“, или…?

  3. plamen каза:

    У нас формалната младеж се нарича „чалгаджии“.