Кипърската църква се моли за дъжд


Iht.com, cyprus-mail.com

Кипърската православна църква ще се помоли за дъжд в неделя, 2 декември, на литургия, която ще бъде отслужена в църквите на цял Кипър, с надеждата да свърши една от най-тежките суши, сполетявали този източносредиземноморски остров през последните 100 години.

Предстоятелят на Кипърската църква Негово Блаженство Хризостом ІІ изпрати циркулярно писмо в понеделник до всички свещеници на острова за отправяне на специални молитви за край на сушата и за така необходимите дъждове.

“За нещастие сушата отново връхлетя нашето отечество. Нашият народ оправдано е разтревожен, защото, ако сушата продължи, ще има тежки последици не само за земеделието, животновъдството и горите, но също и за източниците, от които нашите градове и села се снабдяват с вода”, се казва в писмото.

“Ние сме убедени, че ако всички се помолим заедно с усърдие и дълбока вяра, тогава е невъзможно всемилостивият Бог да не чуе нашите молитви и да не изпълни нашите просби.” “Искайте, и ще получите”, каза архиепископ Хризостом, цитирайки Евангелието по Иоан.

Кипър разчита изключително на язовирите си, за да задоволява нуждите си от питейна вода и вода за напояване. Нивото на водата в язовирите е спаднало до нищожните 8 процента от техния обем, сравнено с 25 процента през същия период миналата година. Според съобщения на властите най-големият язовир на острова ще бъде напълно изчерпан през следващите 30 дни и скоро ще започнат спешни сондажи за откриване на подземни водни запаси.

Молитвите за дъжд са нещо рядко за Кипър, като последната беше отправена през 1998 г., когато имаше подобен критичен недостиг на вода.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...