Кипърската църква ще съди Турция



cyprusembassy.net

Кипърската православна църква взе решение да заведе съдебен иск срещу Турция в Европейския съд за правата на човека заради унищожаването на религиозното наследство на Кипър в окупираните от Турция райони на острова.

Архиепископът на Кипърската църква Хризостом ІІ заяви, че решението “е окончателно” и добави, че юридическите съветници на Кипърската църква са готови да заведат делото.

“Вече сме възложили делото на нашите адвокати и сме в процес на регистриране на всички имоти на Кипърската църква из целия остров в поземления регистър”, каза той.

От турското нахлуване в Кипър през 1974 г. досега са осквернени около 550 храма и са изчезнали 15 000-20 000 икони, за които се смята, че са откраднати или продадени на черния пазар.

Някои православни храмове, разположени в окупираните от Турция райони на Кипър, са превърнати в джамии, военни лагери, плевни, морги или силози.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...