Конгрес по източно пение



Конгрес по Източноправославна музика

Източник: ecclesia.gr

От 17 до 21 октомври в Атина ще се проведе международен конгрес по Източно-църковно (византийско) пение. Високият форум се организира от Института на Атинската Архиепископия по Византийска музикология. Това е третият конгрес от този тип, организиран от този институт. Първият конгрес има национален характер и се провежда през 2000 година. Темата е била обща: „Теория и практика на псалтикийното изкуство”. Тогава участниците са се съсредоточили главно върху теоретични проблеми на източното пение. Вторият конгрес е проведен през 2003 г. и вече има широко международно участие, главно от източните Патриаршии и Новия свят. Темата е била: „Родове и видове на византийското псалтикийно мелотворчество”. От този втори конгрес се създава и традицията на форума да участват както научни работници – специалисти в областта, така и псалти от енорийски храмове и дори цели хорове, които да представят своите умения на аудиторията. Това привнася много свеж дух на форума, тъй като тяхната интерпретация поставя и интересни теми за дискусии и мнения от срана на останалите участници.

Тази година темата е също доста обща: „Осмогласието”. Тя бива формулирана така, че да дава свобода на участниците да представят проблеми и теми, които ги вълнуват на полето на техните изследвания и най-вече на полето на богослужебната практика в енориите, където служат.

В края на миналия месец изтече срока за подаване на заявления за участие. За сега са поканени няколко български участници, както псалти-музиколози, така и хорове. Страната ни е удостоена с тази чест поради факта, че се явяваме единствената славяноезична църква, съхранила тази древна традиция на православно пеене. Нито Руската църква, нито Сръбската, пазят това пеене, в Румъния са запазени отчасти три от осемте гласа, а в БЮРМ е наложено през 30-те години на ХХ век сръбското пеене.

Въпреки че в България през ХХ век са се правили няколко много сериозни опита за порусчване на нашето църковно пеене, те не са успявали и „слава Богу” до ден днешен в нашите храмове звучи истинският мистичен глас на истинската православна музика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...