Луди водят слепи



БГНЕС

"Луди водят слепи". Така е озаглавено писмото на сто български интелектуалци – учени, писатели, художници, журналисти, което беше разпространено из медиите във връзка с решението на българското правителство да признае самопровъзгласената независимост на Косово.

"Разумните политици, държавните мъже на Гърция и Румъния, заявиха, че не признават самопровъзгласилата се държава Косово. Тези страни са членки на ЕС и на НАТО. Тяхната позиция отразява защитата на фундаменталните им национални интереси. В ЕС и в НАТО се отнасят с разбиране. Обаче в държавата България има някакви псевдополитици, които твърдят, че трябвало час по-скоро да се признае странната територия, наречена независима държава Косово", се казва в писмото.

Авторите на текста коментират българските политици, като ги определят като "Недотам интелигентни, податливи на външни внушения (знае се откъде) или обикновени дилетанти? Нито едното, нито другото, нито третото. Но все пак какви? Очевидно хора, лишени от способността да разсъждават за стратегическите национални интереси на Отечеството. А интересите не са свързани с лявото, центъра и дясното на политическия спектър. Не са конюнктурни и временни. Те са вечни. За да разсъждаваш в проекцията на вечността, трябва да осъзнаваш, че си наследник на няколко велики цивилизационни послания – на тракийската, античната гръцка, римската, византийската, прабългарската, славянската, османската култура. Днешните български управници, изглежда, не осъзнават тежестта на своята историческа отговорност. За жалост катастрофалните последици от техните безотговорни решения ще понесат наследниците им. Всички ние ще плащаме продукта на националпредателската злощастна политика на днешните силни на деня. Висше възмездие винаги има, но не е лошо да има и земно".

"Ние – писатели, учени, художници, музиканти, актьори и редови патриоти, ви казваме, господа управляващи: Може да сте глухи и слепи, но знайте, че има и друга позиция по важните отечествени въпроси. Не се затваряйте в луксозните си кабинети, слезте от своите лимузини. Знайте, че има и народна воля. Тя е различна от вашите конюнктурни и безотговорни решения. Сърбите са наши братя по кръв и вяра, днес предаваме тях, утре ще бъдем предадени ние".

Подписалите се напомнят: "Преди седем години правителството на Иван Костов разреши от българското въздушно пространство да се извършват варварски набези на натовските бомбардировачи, които атакуваха братския сръбски народ. Загинаха невинни хора. Бяха разрушени мостове, обществени сгради, храмове. Загинаха дори дипломати на чужди държави, поразени от "интелигентните" бомби…" В заключение 100-те интелектуалци заявяват: "Днес правителството поема историческата отговорност да признае една криминална държава в разрез с всички международни правови норми и залагайки мина със закъснител на собствената ни национална сигурност" И питат: "Луди ли сте, слепи ли сте, или само купени? Каква е цената на вашите души?".

Под писмото са се подписали: акад. Кирил Василев, Леда Милева, акад. Людмил Стайков, Георги Калоянчев, проф. Андрей Пантев, акад. Светлин Русев, Андрей Слабаков, Нешка Робева, акад. Никола Попов, проф. Георги Марков, Велислава Дърева, Любомир Левчев, проф. Николай Василев, Виктор Пасков, Николай Петев, Йорданка Христова, Алек Попов, Никола Манев, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил, Архимандрит Борис, проф. Александър Йосифов, Георги Трифонов, Мария Петкова, Атанас Косев, проф. Димитър Сотиров, проф. Георги Костов, Евтим Евтимов, Пламен Карталов, Христина Ангелакова, Никола Инджов, проф. Венцеслав Кисьов, Лиляна Стефанова, Петър Караангов, Веселин Стоянов, Евстати Бурнаски, Вели Чаушев, Ценко Минкин, Минчо Минчев, Никола Радев, Владимир Владигеров, Иван Гранитски, проф. Иван Маразов, доц. Владимир Янев, Панко Анчев, Владимир Кондарев, Тодор Иванов, Георги Константинов, Димитър Танев, Воймир Асенов, Иван Димов, проф. Чавдар Добрев, Никола Статков, Иван Налбантов, проф. Захари Захариев, проф. Огнян Сапарев, Чавдар Стоименов, Христо Карастоянов, Таньо Клисуров, Любомир Коларов, Маргарита Петкова, Любомир Котев, Панчо Панчев, Петко Братинов, Драгомир Шопов, Петър Велчев, Петър Анастасов, Петко Тотев, Димитър Томов, Лъчезар Еленков, Рашко Стойков, Свилен Каролев, д-р Александър Фиданов, Димитър Стефанов, Стоян Бойчев, Павел Писарев, Петър Динчев, Бойка Присадова, Надя Попова, Евгений Кузманов, Володя Кенарев, Петър Добрев, Андрей Андреев, Паруш Парушев, Тодор Коруев, Катя Гумнерова, Валентин Измирлиев, Джени Петрова, Цветан Казанджиев, Валери Станков, Анибал Радичев, Бойко Ламбовски, Ана Александрова, Христо Черняев, Борис Данков, Иван Есенски, Димитър Милов, Минко Бенчев, Тодор Велчев, Трендафил Василев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

13 Отговори

  1. Альоша каза:

    Ние сме имали интелектуалци – патриоти!?

  2. anima_mea каза:

    да – 1-во главно, 6-ти отдел и кръжока по кухненска мистика, православен атеизъм и рьорихови али-бали на др.Живкова 🙂

  3. Дон Кихот каза:

    НОВА ДИСЕРТАЦИЯ ЗА ИКУМЕНИЗМА НА БУЛГАКОВ И ФЛОРОВСКИ. – http://pavel.bloghub.org/

  4. sandi каза:

    Не са „луди“ ТЕ, не са !!!!
    Само ПРОДАЖНИ МЪРШИ са !!!!

  5. Liturgist каза:

    Във Вашия блог сте поставили като начало на информацията за новата дисертация картина на руския художник Михаил Нестеров. Свързано с послеписаното, незапознатият остава с убеждението, че на нея са нарисувани споменатите Булгаков и Флоровски. Всъщност изобразеният свещеник е о. Павел Флоренски и до него, действително, е все още неръкоположеният Сергий Булгаков. Нестеров ги е нарисувал през 1917 г. Правя това уточнение за всички, които не познават тази картина.

  6. izvor каза:

    Разфасовали живи пленници за донори

    Армията за освобождение на Косово (АОК) е търгувала с органи на отвлечени сърби от Косово през 1999 г. Сензационното разкритие направи бившият главен прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте в новата си книга „Лов“.
    Според сръбския в. „Блиц“ в книгата се твърди, че жертвите са отвлечени след бомбардировките на НАТО. В търговията с органи участвали „дори високопоставени членове на АОК“, твърди Дел Понте, но не посочва имена. Известно е, че тогава един от лидерите на АОК е бил косовският премиер Хашим Тачи, който сега е лидер на Демократическата партия на Косово.
    При разследването на престъпленията на АОК срещу сърбите и другите етнически общности в Косово прокуратурата на Трибунала в Хага разкрива, че на безследно изчезналите през 1999 г. са били извадени бъбреците и други органи. „Надеждни“ журналисти разказали пред следователи и служители на ЮНМИК, че през лятото на 1999 г. косовски албанци с камиони са прехвърлили около 300 неалбанци в лагери като тези Кукеш и Тропое в северната част на Албания. След медицински прегледи младите и жизнени затворници били затворени в барака зад жълта къща на 20 км от гр. Бурел. Друга стая служела за операционна, където хирурзи вадели органи от жертвите. След изваждането на единия бъбрек жертвите отново са били затваряни в бараката, където чакали да ги убият заради „други жизненоважни органи“, когато за тях се намерят клиенти.

  7. izvor каза:

    „Затворниците са умолявали веднага да ги убият“, посочва Дел Понте. След това през летище Ринас край албанската столица Тирана органите били изпращани на клиники в чужбина. Източник твърди, че лично е участвал в една от доставките на летището. По-късно били направени проверки на посоченото от свидетели място, но прокурорите и следователите решили, че доказателствата са недостатъчни. Дел Понте разкрива, че в началото на 2003 г. заедно с журналисти и албански прокурор следователи на Трибунала и ЮНМИК са били във въпросната „жълта къща“, която е била пребоядисана бяла, но не са открили следи от жълта боя. Намерили са парчета от марля, пластмасови торбички за инфузия, празни шишенца от лекарства, включително и такива за отпускане на мускулите при операция, както и следи от кръв.
    Сред затворниците донори имало и жени от Косово, от Албания, Русия и от бившите югославски републики. Всички хора, за които източниците твърдят, че са присъствали в лагерите в Албания в късното лято на 1999 г., са обявени за безследно изчезнали през лятото на 1999 г. и оттогава повече никой не ги е виждал, се казва в книгата „Лов“.

  8. portos каза:

    Нито са луди, нито са слепи нашите политически свини.

    Те са ТЪПИ И НАГЛИ.

  9. Дон Кихот каза:

    НОВА МОНОГРАФИЯ ЗА АФРИКАНСКИЯ ПРИНОС КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО. – http://pavel.bloghub.org/

  10. portos каза:

    – Трябва да отидете в Парламента, г-н Вучков!
    – Да! Вижте какво каза човека! Нека чуе „който трябва…

    „Искам да ида в Парламента/ Иди – никога няма да имаш хемороиди…“ („Колега“, Ъпсурт)

    А ето я и цялата песен:

    http://video.neogen.bg/user/ivaivanova/d6wewye5wa0rpg2z5v9kiqy4tfh7zps2/

  11. bojikokala каза:

    Тежко и горко на братята в Бога в тази самопровъзгласила се държавица.
    А за тези които я признаха у нас Господ да ги съди, няма да ги подмине провидението. Лошото е че ния обикновенните хора ще патиме заради шепа дупедавци. Защо не се допитаха до народа, да видят каква е народната воля? Срам и позор за Българската държавност!!!

  12. RSA каза:

    България е единствената православна страна, която признава Косово! Това е предателство спрямо братският сръбски народ.
    БОГ да ни прости.

  13. Al Rashid каза:

    Брат няма да ти извади очите и после да се оплаква че крещиш от болка. Колко български семейства са очистени от лицето на земята и колко хора са прогонени от наще братя Сърби? Българи ли сте вие или какво? Предатели, казвайки че Сърбите са ни братя вие се изгаврихте с пролятата кръв на стотици хиляди Бъгари, кръв пролята от наще брая Сърби – правосляви Славяни, или по-точно православяни. Предатели сте и нищо повече. Да живее Републьик Косова!