Меджугорие под лупата на Ватикана



Източник: Le Figaro

Докато милиони поклонници посещават това херцеговинско село, където от двадесет и пет години се наблюдават явявания на Дева Мария, Рим продължава да бъде скептичен.

Рим и Конференцията на епископите на Босна и Херцеговина отново ще се занимаят с така наречените видения на Богородица в Меджугорие.

В началото на следващата сесия ще бъде сформирана нова съвместна комисия, която да даде становище относно факти и събития от 24 юни 1981 година насам. За 25 години явлението предизвиква наплив от няколко милиона поклонници в малкото селце в Западна Херцеговина. Днес „Госпа” (Владичица на хърватски) изглежда продължава да се явява ежедневно на трима от шестимата ясновидци и да предава послания на 25-о число всеки месец.

От двете предишни комисии, образувани – едната през 1982 година на епархийско ниво, другата през 1987 година на ниво югославска епископска конференция, – през 1991 година излиза предпазливо становище на Католическата църква: „Въз основа на направените дотук изследвания не бе възможно да се установи дали става дума за видения или за свръхестествени откровения”.

Специалистът за мистични явления Жоаким Буфле, консултант и експерт на множество процедури на канонизация, е автор на изследвания на Меджугорие – „Меджугорие или фабрикуване на свръхестественото”,  „Фалшификатори на Бога”. Той е убеден, че Бенедикт ХVІ „не е чужд на подновяването на разследването, както направи и с досието на основателя на Конгрегацията на Христовите легионери, отец Марсиал Масиел”.

Историкът припомня събитията в Меджугорие през 1999 година с монсеньор Тарчизио Бертоне, по онова време асистент на кардинал Ратцингер в комисията „Учение на вярата”, днес номер две във Ватикана. „Тогава, – казва Буфле, той показа сериозна въздържаност, която кардинал Ратцингер споделяше”.

Трудността се състои в това да се намери изход, така че, каквото и да е решението, да се запазят духовните плодове, които Църквата не отрича. Така във Франция, множество молитвени групи се създадоха след десетките хиляди поклонничества, организирани без прекъсване в продължение на четвърт век, дори когато войната в Югославия беше в разгара си. Водачът на духовното сдружение „Мария в сърцето на семействата”, родено в Меджугорие, Жан де Кастри обяснява: „Оставайки верни на решенията на Църквата, не можем да не сме впечатлени от свидетелствата за обръщане във вярата, наблюдавани на това място”. Организатор на „частни поклоннически пътувания”, този семеен човек набляга върху простотата и „католичността” на посланията, за които се смята, че се получават там – „покани за богослужение, молитва, молитвено правило, изповед и пост”.

Францисканците в първите редове

При все това, на самото място, далече от погледите на вярващите, францисканците, обгрижващи духовно мястото, са в открит конфликт както с епархийските власти, така и с Рим. Конфликтът не е предизвикан от виденията, тъй като датира от времето, когато папа Павел VІ поисква от францисканците, без много успех, да поверят отговорността за някои от техните църкви на епархийското свещенство. Папата е искал да ограничи влиянието им. Първите подвизи на тези синове на свети Франциск датират от ХІV век, когато се опитват да обърнат еретиците богомили. През вековете на турското робство францисканците са смятани за последните бранители на католицизма.

През ХХ век тези сурови националисти продължават кръстоносните си „походи” срещу мюсюлманите и православните. През октомври 2005 година прокурорът на Международния трибунал за военни престъпления Карла дел Понте ги обвинява, че укриват в техен манастир генерал Анте Готовина, обвинен за военни престъпления. Францисканците отричат и искат извинения. Но същевременно изразяват възхищението си от беглеца. Около Меджугорие свещениците продължават да изпълняват службата си, въпреки анатемите и отлъчването им от служение от страна на римските висшестоящи. Така отец Йожо Зовко, францискански свещеник от „ясновидците”, който днес разпространява посланието, е наказан с „отстраняване от Божествените тайни” (забрана да проповядва и да извършва Светите тайнства), но това не възпрепятства апостолското му служение.

„Латентна схизма”

На 6 юли, в енорийската църква „Свети Яков” в Меджугорие, местният епископ Ратко Перич не се поколеба да говори за „скандал” и да изтъкне „латентното състояние на схизма”, да припомни, че Меджугорие „не може да се смята за светилище на Богородица” и да помоли ясновидците „да не се представят повече за такива”. „Фактът, че е имало десетки хиляди видения за 25 години, – твърди той екс катедра, не допринася особено за утвърждаване на автентичността им”. Освен това, епископът споменава за своя аудиенция с Бенедикт ХVІ през миналия февруари. „Конгрегацията за учението на вярата винаги се е питала как всички тези видения могат да бъдат смятани за автентични”, е споделил с него папата. Проповедта на епископа е изречена десет дена преди кардинал Винко Пулич, архиепископ на Сараево, да обяви, че е в ход сформирането на нова каноническа комисия.

Превод: Екатерина Крумова 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...