Молдова моли Синода на РПЦ за помощ



Източник: Интерфакс

Молдовският премиер Василий Тарлев се е обърнал към Синода на Руската православна църква с молба РПЦ да помогне за мирното решаване на конфликта между Кишинев и Приднестровската република, съобщи пресслужбата на правителството на Молдова.

По време на срещата си с представители на Синода на РПЦ той е изразил надежда, че участието на РПЦ в решаването на приднестровския въпрос "ще помогне за възстановяването на цялостността на молдовския народ и държава".

На срещата са били обсъдени също така и въпроси, свързани с възстановяването на молдовските църкви и манастири. Представителите на Синода са одобрили помощта на правителството за реконструкцията на манастирите и църквите в Молдова и са отбелязали високата религиозност на молдовците.

Според данни, цитирани на срещата, в Русия един храм се пада на около 5 хиляди души, в Украйна – на 3 хиляди, а в Молдова – на 1-1,5 хиляди.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...