Обама си търси църква


Току-що встъпилият в длъжност нов президент на САЩ си търси "по-спокойна" църква. Оказва се, че това не е толкова лесно. Новата църква потрябва спешно на Обама още по време на предизборния скандал, предизвикан от шокиращите изказвания на неговия пастор Джереми Райт-младши.

В частност, след терористичния акт на 11 септември 2001 г. чернокожият пастор си позволи да каже "Господи, прокълни Америка". А по време на предизборната компания той обвини белите американци в расизъм. Самият президент обаче заяви, че иска да смени енорията, защото неговото присъствие там "създава трудности на другите енориаши".

На 18 януари Обама участва в неделното богослужение в стара баптистка църква, намираща се на 19-та улица във Вашингтон. Членовете на семейството му споделиха, че тази енория е сред онези, които "привличат окото им".

Пастор Дерик Харкинс, старши служител на църквата, каза, че разбира колко е сложен изборът на първото лице на държавата. "Изборът на енорията е нещо много лично за всяко семейство и още повече за тяхното. Той се основава върху молитва и затова нека да разчитаме на тях самите: нека вървят напред и Бог да довърши това дело", каза пасторът.

Енориашите (в по-голямата си част – чернокожи), които бяха в храма заедно с Обама и неговото семейство, казаха, че ще се радват, ако той стане един от тях, и че не се страхуват от изискванията на охраната. Те допълниха, че присъствието на Обама със семейството си в храма е превърнало тази неделна служба в "незабравима и забележителна".

Преди пет месеца при посещението си в Охайо Обама заяви, че вярата му се развива и и че той е минал през "дълго търсене на своята духовна идентичност".
"Аз израснах в не много религиозно семейство. Но животът в Чикаго показа, че вярата и нейните цености могат да бъдат котва за мен. Тогава аз видях моята вяра одновременно и като лична преданост към Христос, и като преданост към моята община (community). Аз разбрах, че трябва не само да седиш и да се молиш, а да станеш след това и да отидеш да вършиш работа за Господа". | Fox News

Превод: Андрей Романов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...