Особено важен празник за Гърция



През септември-октомври 1940 г. Бенито Мусолини е на път да осъществи своите блянове за господство над Средиземноморието; остава му да покори Гърция. Той предлага унизителни условия за мир на тогавашното гръцко правителство, които включват преотстъпване на значителни територии на Италия и допускане на окупационни италиански войски в страната.

След широк обществен дебат гърците на 28 октомври 1940 г. казват "Не" на Мусолини и започва т. нар. итало-гръцка война, в която последните печелят убедително, а за да не пропадне съвсем планът на Мусолини се налага Германия – негов съюзник – да се намеси на страната на италианците.

След 1945 г. 28 октомври става официален празник в Гърция, тъй като на този ден гърците празнуват това, че единодушно застават на страната на свободата с гордо вдигнати глави.

Църковното измерение на празника идва оттам, че по време на решителната битка с италианските и албански завоеватели в епирските планини гръцките войници неведнъж виждали над главите си сред облаците да се явява Богородица. Така, благодарение на нейната закрила, те спечелили една справедлива кауза. Именно това е една от причините в ново време гърците да смятат Богородица за закрилница на войската. Празникът по традиция се отбелязва с тържествени служби из цялата страна, на които присъстват всички управници на държавно и местно ниво, както и цялото офицерство. По обяд в Солун и Атина се организират военни паради, на които присъстват и местните архиереи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...