Параклисът на летището



ziarullumina.ro

През 2003 година в залата на международното летище "Хенри Коанда" в Букурещ бе осветен параклис с покровител св. пророк Илия. В Румъния той се смята за покровител на румънската авиация и на всички, които пътуват по въздуха. Това е единственият параклис на летище в Югоизточна Европа. Параклисът е конструиран във византийски стил и е истинска благословия за работещите в авиацията и пътниците.

Параклисът е построен по инициатива на тогавашния патриарх Теоктист и с подкрепата на румънския министър на транспорта и туризма. В момента в параклиса служат двама свещеници. Първоначално параклисът се изгражда, за да задоволи нуждите на работещите на летището.

"Нуждите на хората тук са както на тези в Букурещ или в страната. Различното е обаче, че нашата ситуация е по-особена, тъй като на първо място параклисът се намира в работна институция и трябва да се съобразяваме с програмата на хората тук. Те идват на работа и ние се опитваме в свободното им време да ги спечелим за Бога. Служим вечерня, акатист на свети пророк Илия, молитва за пътуване, маслосвет, изповед и имахме и един специален случай, в който направихме (обручание) годеж", разказва свещеникът Адриан Ница.

Много хора откриват Църквата тук

Пастирската дейност на свещеника мисионер е различна от дейността на енорийския свещеник, който отговаря за определен брой енориаши. Както казва отец Ница, в енорийския храм свещеникът има възможност да организира всякакви дейности – административни, социални, благотворителни, културно-образователни и т.н.

"Свещеникът мисли примерно как да построи дом за възрастни или казано по друг начин намеренията му имат филантропски характер. При нас посоката е друга. Ние се опитваме да спечелим за Господа хора, които нямат никаква връзка с енорийския си свещеник поради някакви обективни или субективни причини".

Най-големият опит и успех на свещениците като служители на параклиса, е, че общуват с хора, които нямат никаква връзка с Бога и се опитват да ги насочат към Църквата. Много от тях по-късно стават едни от най-активните и ревностни членове на собствените си енории. Свещениците смятат, че това е най-голямото им постижение и се радват, че тук много хора за първи път са разбрали какво означава църковния живот.

Лутеранин преминава към Православието

На шумно място като едно летище, където хората идват и си отиват, параклисът наистина е необходим. Той обаче предизвиква и голямо учудване, особено на чужденците. Много от тях се отнасят скептично, но след кратък разговор със свещениците се превръщат в добри приятели на Православието.

Параклисът е отворен 24 часа в денонощието за всеки, който търси Господа. Оттук минават римокатолици, протестанти, мюсюлмани и от други религии.

"Протестантите мълчаливо наблюдават, но всеки път констатират, че сме отворени и че искаме да разговаряме с тях. Разговаряме с всякакви хора от различни религии на всякакви, дори и догматични, теми и голяма радост е да споделяме един другиго личния опит и знания", споделя отецът.

След срещата с тази малка църква един протестант от Германия решава да премине към Православието. Един ден той влиза в параклиса, може би от любопитство, и остава силно впечатлен от богатството на Православието, от множеството светци. Желанието му да научи повече го кара да посети много от манастирите в Румъния, където прекарва известно време. След една година посетил отново параклиса и казал на свещениците, че е много щастлив и иска да премине към Православието, след което да посети Света Гора. Свещениците се молят всеки ден случаите като този да стават все повече.

На Богоявление всички самолети се ръсят със светена вода

Особени моменти в параклиса на летището са празниците Възкресение Христово и Богоявление. В нощта на Възкресение службата се извършва извън параклиса и това, че могат да участват в службата, е голяма благословия за всички работещи в този момент.

На Богоявление свещениците отиват в хангарите, за да поръсят със светена вода самолетите, намиращи се там.

140 параклиса на летища в света

Преди около 50 години е построен първия параклис на летището в Бостън. Този параклис и още няколко, изградени по онова време, са били католически.

Според Международната асоциация на капеланите в цивилната авиация, в момента съществуват приблизително 140 параклиса на летищата по света. В САЩ има 40, които принадлежат на различни вероизповедания.

Повечето параклиси са построени от католици и протестанти, но те приемат всички вярващи. Летището "Кенеди" в Ню Йорк е единственото летище в света със синагога.

На летище "Леонардо да Винчи" в Рим има параклис, отворен денонощно, който е обслужван от двама свещеници – католик и протестант.

На международното летище “Шарл дьо Гол” в Париж има три параклиса за всяка една от трите религии – християни, евреи и мюсюлмани.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...