Подкрепа за Йерусалимския патриарх


Източник: Kathimerini

Светият Синод на Йерусалимската патриаршия застана вчера зад своя водач, патриарх Теофил ІІІ, след решението на Йордания да оттегли своето признаване на патриаршеското му достойнство. “Светият Синод заявява своето пълно доверие и непоклатимо единомислие със своя духовен отец”, се казва в изявление на Синода.

В събота йорданските власти оттеглиха своето признаване на патриарх Теофил поради това, че не е успял да възвърне имотите на Църквата в източен Йерусалим, за които се смята, че са продадени на израелски фирми от неговия предшественик Ириней. Според йорданския депутат Аудех Кауас, православен християнин, това е “политически ход за оказване на натиск върху патриарха да изпълнява обещанията си”.

“Патриархът (и) Светият Синод … напълно съзнават своите задължения … и подчертават своето намерение да отговорят скоро с конкретни действия”, се казва още от Светия Синод.

Междувременно говорител на външното министерство на Гърция заяви, че Атина прави усилия да “разреши недоразуменията и да възстанови спокойствието”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...