Починал е отец Георги Чистяков



Свещеник Георги Чистяков, известният московски пастир, филолог-класик и християнски мислител, е починал на 22 юни т. г. след тежко боледуване, на 54-годишна възраст, съобщава Благовест-инфо. 

Георги Петрович Чистяков е роден на 4 август 1953 г. в Москва. През 1975 г. завършва Московския държавен университет със специалност „Древна история и класическа филология”, защитава кандидатска дисертация, а впоследствие става доктор на филологическите науки, професор и член-кореспондент на Руската академия на естествените науки.

През 1992 г. е ръкоположен за дякон, а през 1993 – за свещеник. Оттогава служи в московския храм „Св. св. Козма и Дамян” и едновременно с това е предстоятел на храма „Покров Богородичен” при Руската детска клинична болница, където служи всяка събота.

От 2000 г. оглавява Отдела за религиозна литература на Всерусийската държавна библиотека за чуждестранна литература.

Отец Георги е автор на множество филологически, публицистични, богословски произведения. Тук можете да си припомните неговата статия за страха Божи и есето му за страданието, поместени на страниците на списание Мирна.

Бог да го прости!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. p_stefanos каза:

    В Русия и Сърбия има много, ама наистина много интелектуалци, които имат духовна реакция на обществените проблеми и много духовници – интелектуалци от най-висш разред, също реагиращи на актуалните проблеми на обществото. Това създава здрава спойка и задава вярна посока на развитие. И в други страни, разбира се, има хора с такава реакция.
    Къде сме ние? У нас няма нито едното, нито другото. Посредствени некадърници всеки ден биват показвани по телевизиите като интелектуален елит. Те задават посока. А духовниците са затворени в тясно „професионалните“ си занимания и нямат хал хабер от нищо, което се случва.
    Да упокои Господ духа на о. Георги сред праведните.