Почина епископ Кирил (Йончев)



Източник: OCA

В неделя сутринта (17.6.2007 г.) се е представил в Господа епископ Кирил, оглавяващ българската епархия на Американската православна църква (OCA). От 10 юни еп. Кирил е бил приет в болница в Питсбърг, поради влошеното си здравословно състояние.

Предстоятелят на българският диоцез на OCA е въздигнат в епископски сан през 1964 г. Българските общности, принадлежащи към тази юрисдикция, са предимно от щатите Охайо, Западна Вирджиния и Пенсилвания. През последните години в църковните среди се обсъждаше въпросът за евентуалното завръщане на тези български общини към Българската патриаршия. Историята на тяхното отделяне е свързана преди всичко с обвинения от страна на част от българската имиграция в САЩ спрямо църковното ръководство от времето на комунистическия режим в колаборация с тогавашните български власти в ущърб на Църквата.

Вижте също: Право на отговор | Назад до Чикаго

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

  1. Georgi каза:
  2. p_stefanos каза:

    Много достоен архиерей и искрен човек беше дядо Кирил – чистосърдечен и духовен без да е бил изключителен богослов (това съвсем не е най-важното). И земен, в смисъл, че не се беше самоканонизирал. Беше обичан, защото беше обичащ. Дано след кончината му да не се завъртят нещата така, че да присъединят неговия диоцез към БПЦ. Дано да има достойни продължители.

  3. faf каза:

    Може би трябва да кажем в началото думите Павлови:“ Живем ли в Господа живеем,умираме ли в Господа умираме,следователно живи или мъртви Господни сме“ Със смърта на Митрополит + Кирил си отиде последният представител на онова висше духовенство което се бореше против атеистичната болест на Православната ни Църква.Бореца и двигателя на онова православие зад граница което Ню Йоркския митрополит Андрей остави.И което православие щеше да се заличи напълно от некадърното и бездуховно властване на двамата Йосифовци,покойния и живия.Последния е срам за православието но е гордост за ДС и БКП.Дядо Килрил беше всичко което т.н. синод в България не е! Имаше вяра,имаше далновидност,притежаваше мъдрост и най -накрая бе истински борец против комунистическият и атеистичен синдром в Църквата.Затова и името му всяваше паника у псевдо владиците в България.Вярвам че свещениците около него няма да предадат идеята му и ще останат верни на АПЦ.Защото иначе ги чака погибел в езерото на атеистичния български синод ръководен от Марин Найденов Минков.

  4. faf каза:

    Силно впечатление за това какви ветрове духат в България и българското православие е начина по който е озаглавена тази статия( епископ Кирил). Колкото и да не им се иска на някои той бе и ще си остане през вековете като каноничен в пълният смисъл на това канонично-правно църковно понятие митрополит.Избран по всички вековни църковни правила.Имаше благодатно служение и носеше православният епископски дух.Но тъмнината не обича светлината.Атеистичния синод не го признаваше и може би тази статия е озаглавена така,че да не обиди някого от групата на Марин Найденов Минков.Всъщност този сайт слага една добра традиция,а именно всеки отходил си от този свят синодален „митрополит“ е редно да бъде титолуван само като епископ,защото е ясно че по православните канонични норми не може да бъде друго при тази ситуация в която се намира БПЦ,а именно пълен правен църковен хаос.Или както са заключили отците на Църквата – неканоничност.

  5. papas1983 каза:

    Bog da go prosti i opokoi diado KIrila no toi be edin ot predvesniciye na razkola!Ne moje da pravish tov koeto ti xaresva i kogato ti kefne da se vrashtash!Primeri mnogo v BPC!Ako obache ne be sinoda na Diado Maksim i ako ne be i toi samia sega instituciata BPC mojeshe ida ia niama!A tozi koito naricha patriarxa Marin,ot negovite race e ial xliab!!!Xrani kuche da te lae!!!Tova sa razkolnicite!!!

  6. faf каза:

    xxx

    уважаеми господине/госпожо, припомняме че коментарната секция е предназначена за разсъждения върху публикувания текст. неправилно я възприемате като трибуна да изразявате църковните си и антицърковни възгледи. това се прави в друг тип публикции, които следва да носят най-малко вашето име. молим да се придържате към правилата на този портал!
    с уважение, админ

  7. Християнче каза:

    Не дядо Кирил, а Вие в случая сте разколник. Моля Ви, научете добре значението на думата разколник и тогава я употребявайте. За мъртвите се казва добро или нищо. За дядо Кирил добро и само добро! Бог да го прости!

  8. p_stefanos каза:

    Не може да имаш вярно разсъждение за разкол, ако възприемаш църквата като институция. Институционализирането на Тялото Христово е по-опасно от всеки разкол.
    Никой не яде хляб от ръцете на патриарха. Патриархът и целия клир и чиновниците ядем хляб от ръцете на народа Божий.

  9. жожо каза:

    Уставът на БПЦ
    Чл. 188. Църковни провинения са:
    3. разкол – отделяне от църковното единство или от връзката със законно установените църковни власти;
    Дядо Кирил е извършил точно това! И ръководен не от антикомунъзма а от други лични подбуди. Той до последно се е надявал да бъде провъзгласен за епископ и да оглави епархията в САЩ вместо дядо Андрей. След като това не се случва Македонската организация със свещениците Николов, Михайлов и Недялков извършват разкола и поставя дядо Кирил начело. Въпросът сега е друг – какво ще стане с този Диоцез и църквите в него. Всички върващи с българско самосъзнание трябва да настояват за връщане към синода в София. Мисля че в този сайт имаше една публикация на тази тема, но не намирам връзката към него.

  10. forerunner каза:

    Бог да прости дядо Кирил. Мнозина тук задават въпроса какво ще стане сега с бълг. диоцез в Американската Православна Църква. Обвиняват еп. Кирил, че от користни подбуди е преминал заедно с паството си в Амер.ПЦ, че това било разкол и т. нат. Аз пък ще ви кажа, че най-големият разкол на американска територия правят всички т. нар. задгранични епархии на поместните прав. Църкви. Докато майките – Църкви тук в Европа не разберат, че в САЩ е най-нормално и единствено канонично е да има само една Църква – Американската, и докато не се откажат от ролята си на „пазители“ на етно – културното наследство на народа, дотогава ще има разкол в Америка. Дядо Кирил може би и несъзнателно е извършил най-правилния ход в дадената ситуация. Вечна му памет!