Почина отец Йоан Крестянкин


архимандрит Йоан (Крестянкин)Православните християни в Русия и по света понесоха тежка загуба – в неделя почина известният руски старец архимандрит Йоан (Крестянкин). Отец Йоан беше на 95 години. Той бе почитан от цяла православна Русия като прозорлив старец-духовник.

Всеки ден в течение на почти 4 десетилетия в Псково-Печорския манастир пристигаха стотици хора, за да споделят с него своите беди и радости, да получат съвет в трудни обстоятелства, да чуят авторитетно пастирско слово, да измерят себе си с неговото строго мерило. Сред посетителите на стареца имаше както обикновени богомолци и богомолки, така и представители на политическия, научен и културен елит на Русия. През август 2000 г. отец Йоан беше посетен в килията си от руския президент Владимир Путин. Книгите на стареца, посветени на различни аспекти на духовния живот, излизаха с големи тиражи не само в Русия, но и отвъд нейните граници.

Отец Йоан беше погребан във вторник, 7 февруари, в своя манастир. След опелото тялото му беше пренесено в известните Псковски пещери – на мястото, на което преди са почивали мощите на новопрославения преп. Симеон, които сега са открити за молитвено почитание на вярващите.

Вечна памет на отец Йоан!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...