Путин посети манастира Шаолин


Източник: Газета

Владимир Путин стана първият действащ световен лидер, който посети китайския манастир Шаолин. "Това беше идея на самия президент", каза пред "Газета" помощникът на държавния глава Сергей Приходко. Путин не крие, че в семейството му се увличат от източните бойни изкуства. Самият той има черен пояс по джудо. Неговите дъщери, както разкри самият той пред китайската агенция "Синхуа", се занимават с ушу, а едната учи китайски език.

Летописите свидетелстват, че обителта Шаолин в подножието на свещената планина Суншан е основана от индийския монах Бодхидхарма, изповядвал дзен-будизма, през 495 г. Бодхидхарма разработил система от движения за манастирските послушници, за да могат те да възстановяват силите си след дългите медитации. Тъй като монасите били принудени да се грижат и за своята безопасност, тези движения били съединени с традиционната даоистка бойна техника. Така възникнало едно от най-популярните бойни изкуства – ушу. Смята се, че шаолинската система е в основата на японското карате и корейското таекуондо.

Преди Путин в манастира е идвал и Бил Клинтън, но той е бил тук вече в качеството си на експрезидент. "Президентът на Русия се различава от всички други посетители – заяви пред журналистите Юн Ляо, чийто духовен сан се превежда като "разясняващият". – За нас Русия е наш велик приятел и ние искрено и от все сърце искаме Владимир Путин да ни бъде гост".

В навечерието на идването на Путин монасите старателно привеждаха в ред улиците и постройките на манастира: миеха подовете, метяха улиците, стрижеха тревата, а някои дори подновяваха боята по стените. При това Шаолин беше, както и обикновено, открит за посетители.
Путин поиска да се запознае не само с тренировките, но и с бита на манастира, той огледа скромните монашески килии. Във всяка от тях има само твърда постеля и малко шкафче. Монасите показаха на Путин стаята за молитви. Заведоха го и в залата за медитация. Когато руският лидер влезе в нея, беше времето на поредния сеанс. В залата беше абсолютно тихо, слабата светлина едва си пробиваше път през дима на запалените благовонни пръчки.

Монасите, застинали неподвижно в лотосова поза, не се смутиха ни най-малко от появата на президента. Те продължиха невъзмутимо своето самосъзерцание. Путин попита игумена колко време отделят монасите за медитация. Игуменът разказа, че тя заема към 6-8 часа всеки ден, като няколко дни в годината монасите трябва да прекарват неподвижно повече от 10 часа, отдадени на нея. Президентът видя и физическите тренировки на монасите. Той влезе в спортната зала, където тренираха учениците. Десетина монаси в сиви раса показаха няколко упражнения, помагащи както за гъвкавостта и владеенето на тялото, така и за натрупването на енергия. След "енергийните" упражнения един от учениците се доближи и помоли президента да го удари в корема, за да провери здравината на мускулите. Гостът обаче само го потупа по рамото. "По-добре да не го правя, че току виж той вземе да ми отвърне", каза с усмивка Путин, явно впечатлен от тренировката.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...