Първа джамия в България замлъква



Сега

Общинският съвет на Русе задължи вчера кмета Божидар Йотов да предприеме необходимите действия за преустановяване на звуковата агресия от уредбата на централната джамия "Саид паша". За пръв път в страната се постига такова решение, коментираха съветници.

Преди месец по тази тема в Русе гостува лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Събрана бе и подписка срещу алармата от минарето, подписана от над 3000 русенци. Решението бе прието вчера, след като групата общински съветници от "Атака" повторно внесе предложението си в общинския съвет. Монтираната на минарето на джамията уредба представлява локален източник на шум, силата на който може да бъде регулирана от служителя, който я обслужва, се казва в мотивите на "Атака".

На първото обсъждане в началото на май общинският съвет на Русе отказа да подкрепи идеята. Гласуван бе само текст, според който кметът трябва да упражнява контрол по изискванията на Закона за шума. Според духовниците в "Саид паша" измерванията от държавната хигиенна инспекция не показват превишаване на нормите на шум. Главният мюфтия от алтернативното мюфтийство Неджиб Даудов заяви, че акцията на съветниците в Русе е груба намеса в работите в молитвения дом и нарушение на правата на вярващите и предупреди, че ще има официална реакция на случилото се.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...