Първите епископи от “нежния пол”


Върховният Синод на Англиканската църква, свикан в Лондон, вчера официално одобри въздигането в сан епископи на жени, съобщава France Presse. Решението заплашва с разцепление англиканското духовенство, чийто традиционалистки кръгове се обявиха против него.

В навечерието на вота, 1 300 пастори-англикани от консервативния клир обявиха, че ще напуснат църквата, ако промяната бъде гласувана.

Въпросът за избирането на жени за епископи бе поставен за разглеждане в трите палати на Върховният Синод – на епископите, на духовенството и на миряните. "За" епископското право на представителките на "нежния пол" гласуваха 111 от 179-те представители на миряните, 124 от 168 на свещенослужителите и 28 от 40-те англикански епископи в Синода.

Съборът на англиканите отхвърли и някои дискриминационни предложения, които трябваше да изгладят противоречията между либералните и консервативните среди в църквата. Духовенството и миряните гласуваха против идеята за създаването на особени епархии, които могат да бъдат оглавявани само от епископи-мъже, както и срещу оцията енориите с преобладаващо консервативни енориаши да поискат смяната на назначения епископ-жена със съответния представител на "силния пол".

Църквата на Англия е формален водач на Англиканската религиозна общност, обединяваща няколко национални църкви и 77 млн. вярващи по цял свят. Англиканите считат за свой формален лидер главата на Църквата на Англия – Кентърберийския архиепископ, в случая Роуън Уилямс (Rowan Williams) , но имат правото да се съобръзяват както с административните, така и с догматичните му решения.

Първата англиканска жена-епископ стана 51-годишната архидяконка Кей Голдсуърти (Kay Goldsworthy) от Австралийската църква, която бе ръкоположена за епископ на епархията в Пърт в катедралата “Сейнт Джордж” на 22 май. Тя е една от малкото австралийски свещеници-жени, ръкоположени през далечната 1992 г.  | bgfactor.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. sandi каза:

    .

    Бе м … им !!!

    .

  2. Lakota каза:

    какъв е проблемът с женското ръкоположение според теб?
    Един ден в православието ще започнат ОТНОВО да се ръкополагат жени и тогава какво, пак ли ще псуваме?

  3. Грешник каза:

    „Отче! прости им, понеже не знаят, що правят“ (Лука. 23:34).

    СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ. АМИН.

  4. Ангел Небесен каза:

    Браво! Най-накрая ще се раздава правосъдие, а и ще се намалят случаите на педофилия и други извращения; а има ли нещо по-хубаво от това да се довериш на някоя жена по отношение на духовните дела – не, няма. Жените много ги вдяват тези неща, ако оставят клюкарството, интригите и не беснеят при всеки случай на засегнато честолюбие, цена няма да имат. Жените притежават такт, вродено чувство на баланс и прелестна дипломатичност, а и са много мили, нежни и грижовни….абе изобщо цялото паство само ще спечели от това; за съжаление в правосл. това е немислимо, тук още са в ранното средновековие и реакциите в това отношение са като на силно окосмени примати по време на лов, но никой не избира времето когато да се роди, така че това е …..

  5. p_stefanos каза:

    Това е логичен ход но Англиканската църква, като се има предвид, че неин глава е жена.
    А при нас – когато един епископ е с мъжки полови белези, но е обратен, той не е ли жена?