Пътят на Православието в Гана


Източник: SCOBA NEWS

Акра, Ганá – В болницата “Кейп Коуст” в централната част на Гана 86-годишният епископ Брези-Андо се представя в Господа на 2 октомври 1970 г., като оставя духовно осиротяла църквата, която той основава и ръководи в продължение на повече от 45 години. Макар и наречени православни от този африкански духовник-визионер, членовете на “Православната католична църква” на епископ Брези-Андо имат непълна представа за дълбочината на това понятие и слаби познания за неговия произход. Те обаче имат разбирането за универсалността на Православието. Това разбиране ще се развие в един дълбок копнеж, който ще вдъхнови търсенето на истинското православно християнство. Тяхната вяра в Христос подхранва надеждата, че те не са сами в света и че някъде съществува едно по-голямо семейство, което ще ги осинови.

Това търсене е предприето от младежите на борещата се тогава църква на Брези-Андо. Техният решителен поглед отвъд границите на Гана и непрестанният им зов за истина в крайна сметка довеждат до установяването на автентично православно християнство в тази западноафриканска страна.

По ирония на съдбата гръцки емигранти са практикували своята православна вяра в столицата на Гана, Акра, от 60-те години на 20-ти век. Поради политически сътресения обаче повечето от гърците, а с тях и православието, напускат Гана през 1970 г., същата година, когато умира епископ Брези-Андо.

На 8 август 1972 г., в момент, който ще промени завинаги ганайската религиозна ситуация, Готфрид Манти, водач на младежката организация на “Православната католична църква”, попада на екземпляр от книгата на Тимоти Уеър (днес епископ Калистос Уеър) “Православната църква” в една книжарница на Ганайския университет. Две години по-късно Готфрид и приятелят му Куаме Лаби ще открият православни клирици, когато присъстват на среща на Световния съвет на църквите в университетското градче в предградието Легон. В лицето на о. Йоан Майендорф, о. Тома Хопко, богослова Николай Лоски и представителя на Александрийската патриаршия д-р Партелус осиротелите ганайци ще открият своето приемно семейство.

Архиепископ Ириней от Западноафриканската архиепископия на Александрийската патриаршия ще направи първото си от няколко посещения при верните в Гана на 15 януари 1978 г. През септември 1982 г. Куаме Лаби, вече завършил семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк, е ръкоположен за свещеник, а “Православната католична църква” на Гана е приета в каноничното православно семейство.

Как да се измери добротата в сърцата на младите? Знае ли граници надеждата на младежкия идеализъм? Наистина, добротата на младежите от “Православната католична църква” е неизмерима и тяхната надежда не познава граници. Днес има хиляди православни християни в Гана под пастирската грижа на 23 местни православни свещеници. Благословена с духовното ръководство на Негово Преосвещенство епископ Дамаскин, Православната църква в Гана развива голямо разнообразие от служения, като скоро там ще отвори врати нова православна семинария.

Тази година се навършват 25 години от приемането на Ганайската църква в каноничното православие. Чествуването на тази особено важна годишнина ще се съсредоточи върху създаването на възможност за духовно обновление, което да води растежа на Църквата в бъдещето. За тази цел Църквата ще бъде подготвена да играе свойствената си роля на фактор за истинското преобразяване на ганайските общности, в които тя свидетелствува. Това преобразяване идва чрез изграждането на съзнание сред широката общественост и сред собствените членове на Църквата, за да стане по-позната Църквата в Гана, Африка и отвъд нея.

В стремежа си неизменно да откликва на призива на ганайската младеж, която се вдига преди повече от 25 години, Православният мисионерски център (OCMC) редовно подпомага своите православни братя и сестри чрез отпускане на финансова средства за техния клир и чрез доброволното служение на членовете на Православните мисионерски екипи на OCMC.

Именно чрез подкрепата на инициативи на OCMC в Гана американските православни християни се присъединяват към епископ Дамаскин и ганайските верни в чествуването на техния сребърен юбилей. Благодарение на увеличаването на паричните дарения за програмата на OCMC “Подкрепете свещеник-мисионер” нови клирици имат възможността да служат и катехизират нарастващия брой вярващи. За да участва в тази катехизация, Православен мисионерски екип ще отпътува за Гана тази година, като в продължение на три седмици ще провежда семинари по религиозно обучение в Акра.

По Божията милост чедата на “Православната католична църква” на епископ Брези-Андо намериха своя нов дом. През годините те почувстваха истинската дълбочина на Христовата любов в многото ръце и сърца, които им служиха. В Православието те станаха част от едно семейство, което преминава отвъд националната идентичност и времето.

Православният мисионерски център (OCMC) е официалната международна мисионерска агенция на Постоянната конференция на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA). Неговата цел е да насърчава, подкрепя и подпомага създаването и развитието на самостоятелни евхаристийни православни общности по света, като по такъв начин се приобщават хората към пълнотата на живота в Христа. Молете се за Православната църква в Гана.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...