Религия и избори в САЩ



Bg Newsroom

Религията заема важно място в обществения живот на САЩ. Този факт неизбежно намира отражение и в предизборната президентска кампания.

Преди няколко седмици в предизборната кампания настъпи голямо вълнение, предизвикано от един коледен рекламен спот на републиканския кандидат Майк Хъкаби:

Важното е да има Рождество Христово и ние да бъдем заедно с нашите семейства и приятели.

Това беше посланието на бившия баптистки отец и бивш губернатор на щата Арканзас Майк Хъкаби. Причина за последвалия шум стана обаче не текстът, а фонът, на който той отправи това послание: камерата описа кръст и той незабавно бе обвинен, че използва религиозни символи в своята предизборна кампания. Според Хъкаби това било просто случайност. Така или иначе противникът на абортите и привърженик на смъртното наказание получи подкрепа от консервативните избиратели на първите предварителни избори в щата Айова и стана победител сред републиканските кандидати.

От друга страна съперникът на Хъкаби, Мит Ромни, има големи проблеми тъкмо заради вярата си. Той е мормон, обстоятелство, което предизвиква недоверие в Америка. В специална реч той се опита да убеди избирателите, че е абсолютно в състояние да отдели вярата от политиката, както бил демонстрирал вече като губернатор на Масачузетс: "Аз никога не съм бъркал специфичното учение на моята църква със задачите ми в съответствие с конституцията, което ще продължа да правя и като президент."

Понякога при републиканците се сформират странни коалиции. Така например крайно консервативният телевизионен проповедник Пат Робъртсън, самият той бивш кандидат за президент, подкрепя сега кампанията на Руди Джулиани. Робъртсън е против правото на аборт, Джулиани – за. Католическият бивш кмет на Ню Йорк е женен освен това за трети път. Въпреки това, по мнението на Робъртсън, Джулиани притежава всички необходими качества, за да стане президент на САЩ.

Демократът Барак Обама също не крие религиозната си вяра. Той пък смята, че вярата и религиозните ценности спокойно могат да намерят място в практическата политика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...