Реформи в Московската патриаршия


Веднага след реформите на системите на управлението в различните сфери на живота на Руската православна църква, приети на последното заседание на Синода, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил промени с указ структурата и частично кадровия състав на патриаршията, съобщава пресслужбата на Московската патриаршия.

В частност, за първи викарий на Московската епархия е назначен Истринският архиепископ Арсений, дългогодишен съратник на патриарх Алексий ІІ, ръководещ всички московски енории.

Създаден е секретариат на патриаршията в Москва. Секретар на патриарха в Москва стана протойерей Владимир Диваков, който по времето на Алексий II беше завеждащ канцеларията на патриаршията.

Образуван е административен секретариат, отговарящ за решаването на административните, стопанските, кадровите, юридическите, протоколните и информационните въпроси. Той ще включва съответните служби. Секретариатът ще се ръководи от Солнечногорския епископ Сергий, бивш Усурийски епископ, викарий на Владивостокската епархия.

Счетоводството на патриаршията е преобразувано във финансова служба. Тя ще се ръководи от главната счетоводителка на патриаршията Наталия Дерюжкина.

Канцеларията и архивът на патриаршията са обединени в една служба начело с помощничката на патриарха монахиня Фотиния (Братченко), която бе референт на владика Кирил преди избирането му за патриарх.

Създаден е личен секретариат на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил начело с йеродякон Антоний (Севрюк).

С разпореждане на предстоятеля е създадена референтура на Московската патриаршия начело с протойерей Олег Коритко.

Във връзка с решението на Св.Синод относно образуването на синодален Отдел по взаимодействието на Църквата и обществото се закрива Отделът за връзки с обществеността. Премахва се и Общият отдел на патриаршията.

Секретарите на Московската патриаршия, ръководителят на финансовата служба, помощникът на патриарха, ръководителят на личния секретариат и ръководителят на референтурата ще бъдат на пряко подчинение на Патриарха на Москва и цяла Русия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...