Руснаците предпочитат стария стил



Източник: Русская линия

Болшинството руснаци (58%) считат, че няма причини Руската православна църква да премине към грегорианския стил и се изказват за запазването на юлиянския календар. Това са част от резултатите на руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Повече от половината респонденти (51%) отговарят, че няма необходимост различните християнски конфесии да се съгласят за единен църковен календар. На противоположното мнение са 17% от отговорилите, а 32% не са формулирали позиция.

На отговорилите, които са подкрепяли създаването на единен църковен календар, е бил зададен допълнителен въпрос: "Как е най-добре да стане това?" Болшинството (42%) са заявили, че "другите християнски конфесии трябва преминат към стария стил", и едва една трета са отговорили, че Руската православна църква трябва да премине към григорианския календар.

Допитването е било проведено в началото на април 2006 г. Участвали са 1600 души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...