Седем храма за един ден



Коммерсант

Руски православни бизнесмени предложиха да покрият крайните квартали на Москва и другите градове на Русия със сглобяеми храмове, които ще бъдат "малки аванпостове на православието". По този начин те се наемат да решат буквално за дни проблема с дефицита на култови съоръжения.

Проектът вече получи одобрението на Московската патриаршия въпреки подозренията на някои свещенослужители, че предприемачите искат да печелят от това.

Ръководството на Руския клуб на православните меценати, който обединява православните предприемачи, представи наскоро проекта "Седем храма за един ден". "Днес в много от т.нар. "спални райони" няма храмове — заяви вицепредседателят на клуба Владимир Миков. — Ако някога типовите съветски блокове решаваха проблема с липсата на жилища, то сега ние възнамеряваме да решим проблема с липсата на храмове". Авторите на идеята обясниха, че са решили да възраждат православието именно от крайните квартали, защото "те са проблемни в духовен план места, където са разпространени уличната престъпност и наркоманията". "Тези и други проблеми на крайните квартали могат да бъдат решавани с помощта на малки бързосглобяеми храмове — уверяват представителите на клуба. — Те ще се превърнат в малки аванпостове на православието, разполагайки се почти във всеки двор". Според православните предприемачи на всяка хиляда православни християни трябва да има един храм. Проектът предполага в Русия да се изградят също толкова храмове на глава от населението, колкото е имало някога в Руската империя.

За да решат проблема с дефицита на култовите съоръжения, предприемачите са разработили специална технология, която позволява за 24 часа да се издигне храм.

"Нашите храмове се правят от дървени трупи, напоени със специални вещества, които предпазват постройката от гниене и пожар", каза г-н Миков. При това меценатите предлагат два варианта храмове. Големият храм с височина 15 м и площ 80 кв. м може да побере до 150 богомолци. Малкият е с 3 м по-нисък и площта му е само 49 кв. м. "Стойността на един малък храм с пълно укомплектоване, тоест с иконостас, е 2 млн. рубли (към 120 хил. лв. – бел. прев.)", каза Миков. Основните разходи ще трябва да се поемат от съответната енория. "Ако след време вярващите решат да си посторят църква от тухла или камък, тогава този храм лесно може да бъде преместен на друго място и тогава в района ще има вече два храма", добави той. При това предприемачите уверяват, че проектът е чисто благотворителен и няма да донесе печалби на организаторите.

Планира се първият храм да се построи на 6 април в Кемерово, а след това сглобяеми църкви ще се появят в Москва, Киев и Минск. Православните предприемачи твърдят, че вече са се договорили с ръководителите на шест руски федерални окръга за доставянето и сглобяването на такива храмове.

Московската патриаршия подкрепи тази инициатива. "Само в Москва не ни достигат най-малкото 200 храма", заяви прес-секретарят на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски. Според него този проект е възраждане на старинната руска традиция на еднодневните храмове (малки храмове, наричани така, защото били построявани за един ден).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...