Синдесмос преживява трудности



От 23 до 26 февруари 2007 г. в Бюси-ен-От, малко селце в област Бургон, Франция, в близост до женски манастир „Покров Богородичен”, където се съхраняват мощите на св. Алекси Медведков – канонизиран през 2004 г., се проведе събрание на членовете на Административния съвет на Синдесмос, световното братство на православната младеж. Основна задача на събранието беше подготовката и обявяването на дати за Обща Асамблея на братството, която се организира на всеки 4 години и на която участват представители на всички православни младежки движения, членуващи в Синдесмос. На асамблеята се отчита периода на работа на настоящия съвет и се избира нов за следващите 4 години.

След избора на административен съвет, проведен на Общата асамблея през 2003 г. в Дурес, Албания, съставът бе от 16 души – президент, 4 вицепрезиденти и 11 регионални представители – за Африка, Америка, Азия, Балканите, Централна Европа, Източна Европа, Западна Европа, Южна Европа, Северна Европа, Близкия Изток и представител на федеративните членове на Синдесмос.

На проведеното събрание основната тема беше констатираната нестабилност в Синдесмос и опасения за настъпваща криза. При разглеждането на отчетите и таблиците за годишния членски внос на всички движения се установи, че само 31 движения от 121 са дали своя принос към бюджета на Синдесмос за последните 4 години – с членски внос или някакво друго ангажиране; със значителен брой православни движения за изминалите 4 години не е установен никакъв контакт или не е имало техни представители, които да са участвали на събития на Синдесмос. За да изпълнява целите си, за съжаление Синдесмос понастоящем е изправен пред алтернативата да подава проекти за финансиране на дейностите си пред икуменически организации като Световния Съвет на Църквите.

След анализ на ситуацията в организацията, административният съвет реши да се предприемат някои конкретни действия за стабилизиране на състоянието на Синдесмос.

Ще бъде подготвен подробен и ясен въпросник, който ще се разпрати до всички православни младежки движения, членуващи в Синдесмос. Въз основа на количеството на подадените отговори и съдържанието им, ще се изготви резюме на отношението на движенията към Синдесмос като идея, мисия и перспективи ще се анализира степента на тяхната готовност за участие в живота на братството.

Предстои да се организира и среща на административния съвет с приятели на Синдесмос, които продължават да участват в живота на братството – архиереи, бивши членове на съвета, дарители и пр. Те ще споделят свои мнения и предложения за това какво може да се предприеме за стабилизиране на организацията, за по-качествено и ангажирано включване на движенията в живота на Синдесмос.

Другото важно решение, взето на събранието, бе да се поканят на голяма среща през септември ръководителите на всички младежки православни движения, които членуват в братството.

Очакваният резултат след тези стъпки е да се дадат достатъчно ясни насоки за това кога и къде да се проведе общата асамблея, която да спомогне да се преформулират переспективите и възможностите пред Синдесмос.

Мариета Ганева е член на Административния съвет на Синдесмос, регионален представител за Балканите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...