Шуменски теолог чете лекции в Полша


Секторната програма „Еразъм” на Европейския съюз предоставя възможност за преподавателска мобилност с цел преподаване в друга европейска страна. Такава възможност имат и преподавателите в Шуменския университет. Архимандрит доц. д-р Павел Стефанов от катедрата по теология беше одобрен и преподава във Филологическия факултет на Лодзкия университет от 4 до 11 май 2009 г.

Местната катедра по славистика, възглавявана от проф. Георги Минчев, е една от най-добрите в света. Лекциите, които изнесе о. Павел, бяха добре посетени и засягаха следните теми:

– Богомилството в контекста на дуалистичните ереси;
– Култът към св. Иван Рилски в славянските литератури;
– Митарствата в православната литература, фолклор и изкуство;
– Житието на св. Теодосий Търновски и българската история през ХІV век;
– Антисемитизмът в българската история.

В свободното време о. Павел посети местните музеи и работи в богатата университетска библиотека. На 10 май, неделя, той отслужи св. Литургия на църковнославянски език в православната катедрала „Св. Александър Невски”, след която Лодзкият архиепископ Симон даде обед за именния си ден – св. апостол Симон Зилот.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Тина каза:

    Много се радвам за о. Павел. Пожелавам му още много успехи!

  2. Дон Кихот каза:

    Бог да те благослови!