Антихристът е икуменист


Източник: TIMESONLINE

В традиционните за римокатолицизма размисли за поста, изнесени пред папата от кардинал Джакомо Бифи, бившият Болонски архиепископ е заявил пред своите слушатели: „Антихристът представя себе си като пацифист, еколог и икуменист”. Тази явна атака срещу икуменизма идва в момент, когато на православните християни се предоставя собствен параклис в католическата катедрала в Трир. Параклисът ще бъде използван за богослужения както от католиците от източен обред, така и от православните – една безпрецедентна стъпка, която ще накара някои православни да подскачат от радост.

Самият факт, че папа Бенедикт ХVІ е избрал Бифи, който сам е бил считан за възможен кандидат за папа, за своите размисли за поста, сам по себе си е интересен. В миналото Бифи е показал съвсем ясно какви са възгледите му за опасностите на съвременната епоха. Но това, че Бифи е продължил направо с беседа от Откровението на св. Иоан Богослов, дава интересен поглед към днешната нагласа на висшите клирици в Рим. В своите размисли пред папата и други ватикански клирици Бифи казал също: „Той (Антихристът) ще свика Вселенски събор и ще потърси съгласието на всички християнски изповедания, давайки на всеки по нещо. Масите ще го последват, с изключение на малки групи католици, православни и протестанти.”

Бифи цитирал руския мистик Владимир Соловьов, за когото е изнасял лекция през 2000 г. Соловьов, казал той, е предрекъл също, че „ще настъпят дни за християнството, в които ще се опитат да сведат спасителното събитие просто до един набор от ценности. Той описал как в своята „Кратка повест за Антихриста”, последната творба на Соловьов преди да почине през 1900 г., той предвидил, че една малка група католици, православни и протестанти ще се противопоставят и ще кажат на Антихриста: „Ти ни даваш всичко, освен онова, което ни интересува – Иисус Христос.” Бифи заявил: „Днес всъщност ние рискуваме да имаме едно християнство, което оставя настрана Иисус с Неговия кръст и възкресение.” Бифи, който е 78-годишен, казал също, че ако християните „се ограничат до говорене за споделени ценности, те ще бъдат приемани с по-голяма готовност в телевизионните предавания и в обществените среди. Но по този начин те ще са се отрекли от Иисус, всепобедната реалност на възкресението.” Това е опасността, пред която християните са изправени днес … „Божият Син не може да бъде сведен до поредица от полезни проекти, одобрявани от господстващия светски манталитет.”

Кардинал Джакомо Бифи за първи път е изказал своите съмнения, че Антихристът действа свободно в днешния свят в своя лекция, изнесена през 2000 г., когато той все още е бил Болонски архиепископ. Настоящият папа също е споменавал одобрително Соловьов в миналото. В своята лекция от 2000 г. Бифи описал учението на Соловьов като „едновременно пророческо и останало в голяма степен незабелязано”. Бифи заявил, че Соловьов е предвидил превратностите и бедите на 20-ти век „с удивителна яснота”.

Цитирайки последния труд на Соловьов, „Три разговора и Повест за Антихриста”, завършени на Великден 1900 г., Бифи казал, че е поразен от яснотата, с която Соловьов е придвидил,че 20-ти век ще бъде „епохата на големите войни, обществени борби и революции”. Всичко това ще подготви пътя за изчезването на „старата структура на отделните нации” и „почти навсякъде останките на древните монархически институции ще изчезнат”. Това ще проправи пътя за създаването на „Европейски съединени щати”. Соловьов предсказал, че Антихристът ще бъде „убеден спиритуалист”, филантроп, пацифист, вегетарианец и непоколебим защитник на правата на животните. Той няма да бъде враждебен „по принцип” и ще оцени Христовото учение. Но той ще отхвърли учението, че Христос е единствен, и ще отрече, че Христос е възкръснал и е жив днес.

Моментът изглежда странен за атака срещу икуменизма, като се има предвид, че диалога с православните се препоръчва и че папата неотдавна беше посрещнат от Вселенския патриарх Вартоломей.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...