В Солун отваря църковен музей



Източник: ecclesia.gr

Нов църковен музей, “първият в Гърция, който разглежда църковното изкуство и от богословска гледна точка”, отваря на 27 октомври Солунска митрополия. Този малък музей обхваща пет тематични кръга, озаглавени в следния порядък: “Иконата в тялото на църквата”, “Символът на вярата и иконата”, “След Византия”, “Господнята Църква, Църква на верните” и “Света митрополия на светородения Солун”.

Научният богословски консултант на експозицията е професорът по догматика в Богословския Факултет на Аристотелевия Солунски Университет г-н Д. Целенгидис. Цялата експозиция е осъществена от колектива на професора по византийска археология и изкуство г-н С. Кадас, както и от археолозите Е. Ангелку и М. Химонопулу. Повечето от текстовете, съпровождащи експонатите, са написани от вещата ръка на професора по византийска археология А. Семоглу; в съставянето на информационните материали участват и професорът по история на изкуството в същия университет г-жа Мария Скалца, и археологът П. Ницу. Отговорни за осветлението на музея са професорът по архитектура в Солунския Университет П. Тзонос и архитект К. Какагиа, както и музеологът Е. Мамурис.

Експозицията е осъществена с помощта на дарителството на множество храмове, организации и частни лица: храм "Св. Димитрий" в Солун, храм "Св. Теодора" в Солун, Вътрешното министерство, Министерство на Македония и Тракия, Министерство на културата, Окръг централна Македония, Музей на Византийската култура в Солун, кметството на гр. Солун, Одисеас Фокас, Стилианос Хадзиелевтериу.

Със съдействието на организации като A.Г.Е.Т. Ираклис и Лафарже Бетон в скоро време ще бъде изготвен пълен каталог на музея, както и книжно тяло с образователна цел, което ще се прилага в началните училища и гимназиите.

На 27.10.2006 президентът на република Гърция г-н Каролос Папуляс точно в 18.15 ч. ще открие представителната изложба.

За желаещите да посетят музея прилагаме адреса: На ъгъла на Митрополеос и Вогатсику 7, Солун, тел. 2310228823

На добър час!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...