Катедралният храм в Тузла осквернен



Източник: Сръбска православна църква

През нощта на 2-3 октомври 2005 година неизвестни лица са проникнали в православния катердрален храм „Успение на Пресвета Богородица” в град Тузла, Босна и Херцеговина. Осквернено е било най-святото мсто в храма – олтарът, като са причинени немалко материални щети.

На следващата нощ са били нападнати и енорийски домове на Сръбската православна църква в Тузла, на които също са причинени големи материални щети. Разбити са били вратите и стъклата на прозорците. Полицията е извършила оглед на място.

Свещениците са отправили апел към местните власти и полицията да вземат строги мерки за осигуряване защита и безопасност на семействата им и имотите на Сръбската православна църква. Тези неприятни събития застрашават и без това трудния живот и оцеляването на православните сърби на територията на кантона Тузла.

Няма православен храм или гроб, който да не е осквернен през последните пет години, а извършителите, освен в един-единствен случай, остават неизвестни и ненаказани, оплакват се православните в Тузла.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...