Криза в Индонезия


Източник: Orthodox Christian Mission Center

Митрополията на Хонконг и Югоизточна Азия (Вселенска патриаршия) желае да направи следното изявление относно положението в Индонезия.

Православните християни в Индонезия се озоваха в редиците на онези, които са нападани от мюсюлмански екстремисти. Отец Методий Шри Гунарьо, неговото семейство и други православни бяха тероризирани и заплашвани в края на миналата седмица. Въпреки че не се съобщава за физическа разправа до този момент, словесната, психологическа и други форми на насилие продължават. Имало е момент, при който в гърлото на отец Методий е бил опрян нож, като нападателите са искали от него да затвори църквите в района на град Бойолали в Централна Ява. Следва да се отбележи, че православното служение в тази област процъфтява.

Голяма група от протестиращи мюсюлмани са се събрали в района на църквата и продължават да отправят искания към отец Методий и църковната община. Нападателите не са от Бойолали, тъй като местните християни и мюсюлмани са се обединили в своята подкрепа за отец Методий, който е известен с любовта и състраданието, които проявява към всички хора в областта. Отец Методий и неговото семейство са били принудени да напуснат дома си, тъй като животът им в момента е застрашен. Нападателите също така са се зарекли да прочистят района от християни.

Митрополит Никитас не е успял да се свържи пряко с отец Методий, въпреки че поддържа постоянна връзка с други свещеници в Индонезия. Той е поискал от верните да се молят за мир и край на насилието и нападенията над църковната община.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...