Начало на ІХ-ата Асамблея на ССЦ



Източници:
la-Croix.com, Écho Orthodoxe

На всеки седем или осем години, Световният съвет на църквите (ССЦ) събира религиозните общности, участващи в икуменическото движение на поредната асамблея, която определя перспективите на движението, насочени към единството на християните. След Хараре (Зимбабве) през 1998 година, вчера, 14 февруари, бразилският град Порто Алегре посрещна 3000 участника, от тях 1200 делегати от 347 църкви членки, които до 23 февруари ще разсъждават какво да променят, за да спасят движението, което в последните години изгуби позициите си в дебрите на мултиконфесионализма.

Темата, избрана от икуменистите за разсъждение, е: „Преобрази света, Господи, в Твоята благодат”. „Темата на асамблеята изразява едновременно молитвата и надеждата”, – обяснява кенийският пастор методист Самуел Кобия, генерален секретар на ССЦ. „Тя ни напомня, че в Христа Бог е предложил помирение и нов живот на човечеството и на цялото творение. Това ме кара да вярвам, че асамблеята може да даде импулс, който да доведе до обновление на икуменическата програма през ХХІ век”.

Ясно е, че от години икуменическото движение е в криза. На последната асамблея през 1998 година Православните църкви недвусмислено изтъкнаха недоволството си от начина на функциониране на ССЦ, особено в случаите, когато ставаше въпрос за социални и етически въпроси: православните се оказаха в несигурно положение, изправени пред „демократичния либерализъм” на протестантите, явяващи се мнозинство по броя на църквите членки. В резултат на това Българската и Грузинската църква се оттеглиха от икуменическото движение. Католическата църква не членува в него, участва единствено в отделни комисии.

Кризата, обхванала ССЦ, е криза на идентичността, смята генералният му секретар. „Въпросът на религиозната идентичност се върна отново в обществената сфера. Докато ХХ век беше доминиран от конфронтацията между различните идеологически течения, то въпросът на „идентичностите” изплува като една от характерните черти на ХХІ век. Всички християни трябва да премислят идентичността си в контекста на новия религиозен плурализъм”, – смята кенийският пастор.

Оттогава съветът се опитва да промени начина си на функциониране, замествайки мажоритарния вот с принципа на консенсуса. „Той трябва да позволи на църквите да премерят различията си в духа на диалога и да преоткрият общия глас, когато това е възможно”, – не крие надеждите си пастор Кобия.

Новата процедура разчита на търсенето на съгласие във взаиморазбирателството. Всеки гласуващ има два жетона, един оранжев, чието значение е „по-скоро съгласен” и един син, означаващ „по-скоро несъгласен”. Жетоните биват показвани дискретно по време на дискусия или гласуване. Модератор води сметка за дискретните показвания и пренасочва дискусията,така че да може да бъде чут всеки глас и така да се стигне до единодушие.

Блогът на отец Юлиан Нистеа, представител на Румънската православна църква на ІХ-ата асамблея на ССЦ, предлага всекидневна информация (на френски език) за хода на обсъжданията, подкрепена с богат снимков материал, включително и на българската делегация.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...