Нов православен манастир в Германия



Orthodoxie, Gazette de Berlin

Първата литургия в новия мъжки манастир „Свети Георгий” в Гьотшендорф, Германия, бе отслужена на 5 май, в навечерието на празника на свети великомъченик Георгий. Богослужението беше извършено от архиепископа на Берлин и Германия Теофан (Московска патриаршия).

Според интернет-сайта на Gazette de Berlin, Берлинският диоцез е закупил през 2006 година замъка Гьотшендорф от провинция Бранденбург за символичната сума от 1 евро, при условие, че се инвестират минимум 4 милиона евро в реставрацията му. Основният инвеститор на ремонтните дейности ще бъде руски индустриалец от металургичния сектор, човек „много вярващ, пожелал да остане анонимен, и който прави това за спасението на душата си”.

В основата на проекта обаче е берлинчанинът Норберт Кухинке. Дългогодишен кореспондент на „Шпигел” в Москва, страстен почитател на руската православна литургия и изкуство, Кухинке използва влиянието си и контактите, както и подкрепата на сегашния московски патриарх Алексий ІІ.

По времето на ГДР замъкът и прилежащият терен от 1300 кв. м са служили за тренировъчно-почивна база на войниците от Народната армия на ГДР, а по-късно и като конгресен център за функционерите на Германската компартия от окръг Франкфурт на Одер. Превърнат в ресторант за кратко време след падането на Берлинската стена, замъкът стои изоставен от над десет години, до придобиването му от Руската църква през 2006 година, която получава заедно с него и терен от 4 хектара.

Игумен на манастира е йеромонах Даниил (Ирбиц), секретар на архиепископ Теофан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...