Посещение в Камерун


Източник: OCMC

В продължение на три месеца всяка година безводният пейзаж на северен Камерун отстъпва на очистващия потоп на дъждовния сезон. Прахът се сляга и изгорената от слънцето пустиня се замества с равнина, покрита със зелени треви. Отмитите пътища често оставят селата достъпни само за пешеходци. За отец Мартин Рици, изпълнителен директор на Православния мисионерски център (OCMC), Негово Високопреосвещенство Камерунския архиепископ Григориос и останалите в техния екип посещенията при православните верни в някои от тези села са възможни само след тежки преходи през гъста кал.

Православието идва в Камерун през 1951 г. с гръцките имигранти, които се надяват да си устроят дом в Западна Африка. До 1985 г. има само една православна църква, която обслужва предимно имигрантската общност. Днес обаче Камерунската митрополия има 50 православни общини с 23 свещеници и над 50 000 верни. Православните християни в Америка, които работят чрез OCMC, са били и ще продължават да бъдат главен фактор за разпространението на Православието в тази част на света. Като продължение и в подкрепа на тази мисионерска инициатива отец Мартин е пропътувал половината свят, за да посети верните в Камерун.

Изтощителното пътуване през трудния терен на най-северната провинция на Камерун ще отведе о. Мартин и архиепископ Григориос до измазани с кал и покрити със слама колиби, разпръснати из околността. Сред този суров и усамотен пейзаж могат да се видят църкви, кладенци и клиники – много от които съществуват благодарение на поддръжниците на OCMC и членовете на православните екипи. По време на техния престой архиепископ Григориос също запознава о. Мартин с дванайсетте свещеници в Крайния север, които са подпомагани по програмата “Подкрепи свещеник на мисията” (SAMP).

Свещениците продължават работата на мисиите като разпространяват православната вяра също и в съседни страни. Отец Мартин научава за шест свещеника от Камерун, подпомагани по SAMP, които наскоро са били изпратени от Архиепископа на мисионерско пътуване, за да извършат първите православни кръщения в Габон и Централноафриканската република.

Отец Мартин е изключително впечатлен от времето, прекарано с новопросветените и техния отдаден архиепископ: “Беше насърчаващо да чуеш как архиепископ Григориос описва работата на OCMC пред многобройните паства, които посетихме. Той показа ясно, че OCMC е изиграл значителна роля за развитието на тази Църква през последните 20 години. Погледът към бъдещето, отдадеността и работата на мисионера архиепископ Григориос беше вдъхновяваща. Ние можахме да прекараме много дни заедно в разговор за днешната ситуация в неговата митрополия и из цяла Африка, докато обмисляхме стратегиите и потребностите за утрешния ден.”

Докато архиепископ Григориос води о. Мартин из Камерун, за да направят преглед на проектите, осъществени с помощта на OCMC, те също така започват да изготвят план за екипа, който предстои да посети Чатибали през октомври. Този екип ще служи на Църквата там като изгради животновъдна ферма. Това служение ще генерира приход за Църквата и ще помогне за повишаване на жизнения стандарт на твърде бедните хора на Чатибали, които са намерили вярата в Православната църква.

Проекти като животновъдната ферма са продължение на ангажираността на американското Православие с мисиите в Камерун. Чрез тези инициативи Църквата успя да протегне ръка към новите души с любовта на Христос и Неговото послание за спасение. С постоянната молитва и подкрепа на американските православни църкви обхватът на тази мисионерска дейност ще продължи да се разширява в Западна Африка – както и да нараства броят на верните.

Снимка: Архиепископ Григориос и о. Мартин Рици с православна община в северен Камерун

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...