Послание на асамблеята в Сибиу


Източник: EEA3

Третата Европейска икуменическа асамблея (EEA3) достигна своята кулминация на 8 и 9 септември 2007 г. в едно общоградско тържество на “Христовата светлина” в събота вечерта и неделно богослужение в църквите на Сибиу, последвано от един акт на съвместно свидетелство на Големия площад. Също така по време на заключителната работна сесия делегатите приеха Послание на асамблеята към църквите, Европа и света (в четири страници). Посланието, една традиция при големите икуменически срещи, включва десет препоръки за бъдещето.

По отношение на ситуацията в Европа днес асамблеята призовава църквите на континента да подкрепят имигрантите и другите етнически малцинства, “особено ромския народ”, и да “предложат по-добра пастирска грижа за преселниците, търсещите убежище и бежанците”.

По въпроса за продължаващото търсене на християнско единство асамблеята препоръчва църквите да подновят своята обща мисия “да проповядват Христос като Светлината и Спасителя на света”; да се продължи дискусията сред християнските конфесии относно “взаимното признаване на кръщението”, една област, в която бяха направени някои стъпки, но с които не всички традиции са съгласни; да се предоставят повече възможности за съвместна молитва, поклонничество, богословско образование и изследвания в подкрепа на християнските ценности; и църквите да приемат “пълното участие на целия народ Божи”, включително “младите хора, възрастните, етническите малцинства и хората с увреждания”.

Асамблеята потвърди ръководните принципи, за християнско взаимодействие и сътрудничество, договорени в Европа, Charta Oecumenica, като “насърчаващ” ресурс “за нашето икуменическо пътуване в Европа”.

Асамблеята също така призовава европейските църкви и европейските институции да имат решимостта да отговорят на нуждите на целия свят. Посланието препоръчва: подкрепа на Целите за развитие на хилядолетието на Обединените нации; създаване от църковните организации на нов “консултативен процес” за европейската роля при разрешаването на въпросите на екологичната справедливост, човешките права и други въпроси на глобализацията; и подкрепата на инициативи за анулиране на дългове и взаимноизгодна търговия.

Накрая, в своята най-конкретна препоръка, EEA3 одобри предложение “периодът от 1-ви септември до 4-ти октомври да бъде посветен на молитва за запазване на Творението и насърчаване на устойчив начин на живот, който да обърне в положителна посока нашия принос за климатичните промени”.

Пълният текст на Посланието може да се прочете на уебсайта на EEA3.

(Снимка: CCEE-CEC / Ag. Siciliani)

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...