Православен храм в Дубай


Източник: Gulfnews

След седмица започва изграждането на първата православна църква в Персийския залив. Църквата “Св. Мария” ще бъде построена в традиционен византийски стил върху земя, дарена от шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства и управител на Дубай.

Сградата ще струва общо около 15 млн. дирхама (4 млн. щ.д.) и вече около една четвърт от окончателните разходи са осигурени чрез дарения на парични средства, материали и труд.

Джон Теодори, канадец от арабски произход, който е председател на църковния комитет, каза, че изграждането ще отнеме една година и половина.

“Това е наистина нещо. Това е едно сериозно постижение. Хората бяха изключително ентусиазирани в своята подкрепа чрез дарения или предоставени материали и нещата вече се движат бързо. Имаме достатъчно средства, за да започнем обекта без колебание”, каза той.

Във византийски стил

Окончателното разрешение за започването на строителните работи е получено преди около три седмици, като Теодори казва, че се надява изпълнителите да започнат подготовката на строителната площадка, парцел от 1800 кв.м. в Джебел Али (пристанищен град, разположен на 35 км. югозападно от Дубай), по-късно този месец, а реалното строителство е определено да започне следващия месец.

Православна църква има в Ирак, а в Кувейт за храм се използва една наета вила, но църквата “Св. Мария” ще бъде първият православен храм във византийски стил в района на Персийския залив.

Досега православните християни в Обединените арабски емирства трябваше да използват други храмове за своите богослужения, на които обикновено се събират до 400 човека, достигащи по време на големите празници като Пасха до 2000 души.

Новата църква ще има централен кораб, побиращ около 4000 богомолци, и галерия с пространство за още около 100 човека.

Голяма част от работата по основите на сградата ще бъде извършена безплатно от предприемача, каза Теодори.

Ще бъде подета кампания за набиране на останалите средства за довършване на сградата, както чрез събиране на дарения, така и чрез осигуряване на материали и труд от изпълнителите.

Богослуженията вероятно ще бъдат на арабски и гръцки за богомолци от Русия, Сирия, Гърция, Украйна и Кипър и от други места.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...