РПЦ ще отвори нова семинария в Париж


Orthodoxie.com

Семинарията, за която Руската православна църква обяви преди седмица, че ще бъде открита в Париж, ще запише първите си студенти през идния октомври. Неин ректор ще бъде йеромонах Александър Синяков.

На заседанието си от миналия вторник Светият Синод на Руската православна църква, под председателството на руския патриарх Алексий ІІ, взе решение да основе руска православна семинария в Париж. Архиепископ Инокентий Корсунски е определен за неин секретар, а йеромонах Александър Синяков, член на клира на Корсунска епархия, е назначен за ректор.

Задачата на семинарията ще бъде да подготвя свещеници за епархиите на Руската православна църква в чужбина. Към момента няма достатъчно свещеници, които да говорят чужди езици и да познават добре културата на другите страни. „Семинарията ще подготвя свещеници, които да обгрижват епархиите на нашата Църква в чужбина, но освен това сме отворени за всякакво сътрудничество с епархиите в Русия”, съобщи ректорът.

Предвижда се да бъдат записани 15-20 студенти от 1 октомври 2008 година, когато започва учебната година във Франция. Засега семинарията не разполага със собствени помещения, но до лятото ще ги има, предвижда ректорът й.

Отец Алексанър Синяков поясни, че учреждението е потърсило подкрепата на Католическата църква и на вътрешното министерство, отговарящо за вероизповеданията във Франция. Според него разбирането, което са срещнали от страна на Католическата църква и френските власти, се дължи на отвореността на учебното заведение към различните култури.

„Обучението в семинарията няма да се ограничи само с изучаването на руското православно наследство. Предвижда се семинаристите да изучават предмети, организирани в три блока. Първо, богословие в самата семинария, с преподаватели от Руската православна църква. Второ, курс по философия и история в Сорбоната, и трето, курсове в учреждения на други вероизповедания – Парижкия католически институт, например”, уточни ректорът. (Според редакторите на Orthodoxie.com, Православният Богословски институт „Свети Сергий” в Париж не е бил консултиран за евентуално сътрудничество).

Обучението ще бъде провеждано според обичайната практика във Франция – тригодишен първи цикъл и две години магистратура за най-способните студенти. Освен това, всички нови семинаристи ще минават една подготвителна година, в която ще изучават езика. Така цялото обучение ще трае шест години.

Преподаването ще се извършва на руски и на френски. Завършващите ще получават две дипломи – една от руската семинария и една от държавния френски университет партньор.

Студентите в парижката семинария ще бъдат избирани сред обучаващите се в семинариите в Русия, Украйна и Белорусия, преминали вече една или две години в своите учебни заведения, както и сред руската емиграция. Техни преподаватели във Франция ще бъдат свещеници от Корсунска епархия и от други православни юрисдикции, френски преподаватели и специалисти, поканени от Русия.

Парижкото учебно заведение ще се финансира частично от Московската патриаршия, но основният дял от финансовите средства ще трябва да бъде осигурен от Корсунска епархия. Затова една от главните цели в момента е намирането на спонсори, заяви отец Александър.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...