Християнска символика в Евросъюза?



Очевидно не всички европейски страни се опитват да скъсат радикално с християнското си минало. Това се отнася особено за новите членки – и най-вече за Полша и Словакия.

На предстоящите референдуми в тези страни, на които гражданите ще трябва да изберат дизайна на националните разновидности на общоевропейското евро, водещи по резултат се оказват предложенията за образност и символика, свързани с християнското наследство на тези (католически) страни.

И докато по разбираеми причини поляците предпочитат повече варианти за монети с образа на Папа Йоан Павел II, то словаците са харесали изображението на Св. Богородица с Младенеца, както и изображения на кръст и дори образите на светите братя Кирил и Методий. Предложенията за словашките монети, за които ще гласуват словаците до края на тази седмица, можете да видите тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...