Чудотворна икона се върна в Русия


На церемония в Кремъл руският президент Владимир Путин предаде лично на Патриарх Алексий върналата се в Русия чудотворна Устюженска икона на Божията майка, съобщава руският вестник Труд. Иконата, принадлежаща на Богородице-Рождественския събор на град Устюжна, Вологодска област, е била почитана като чудотворна още през XVI в., а всеруската й слава идва през 1608 г., когато градът чрез застъпничеството на Божията майка е спасен от полско нашествие.

През 30-те години на миналия век храмът е бил затворен, а иконата предадена в местния музей. През 1994 г. иконата беше открадната. Престъпниците не бяха открити. Но самата икона се появи след няколко години в Лондон. Сега, след намесата на руските федерални служби за охрана на културното наследство, светинята се завърна най-после в Русия.

Предавайки иконата на Патриарха, президентът Путин каза: "Светинята, която беше напуснала Русия, се върна при нас. Мисля, че това е добър знак за всички нас". Патриарх Алексий благодари на президента и отбеляза, че връщането на подобни древни икони винаги е празник за хората.

"Тази икона е от края на ХV в. и можем да си представим колко поколения са се молели пред нея и са я почитали като чудотворен образ. Те са прибягвали към нея в своите беди и скърби, изпитания и радости. Празник е завръщането на всяка светиня. Ако нашите светини бъдат изгубени завинаги, това ще бъде непрежалима загуба за целия народ. А това, че светините се завръщат, е духовна радост не само за нашата Църква, но и за цялата ни страна. Радостно е, че хората отново ще гледат този образ и ще се молят на Пресвета Богородица пред него", каза Патриарх Алексий.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...