Агджа иска да се върне в Рим, но вече като християнин


Изпълнителят на неуспешното покушение срещу папа Йоан Павел ІІ през 1981 г. Мехмет Али Агджа заяви, че се отказва от исляма и преминава към католицизма. "Реших да се върна на площада "Свети Петър" с мир и да свидетелствам пред всички, че преминавам в католическата вяра", заяви неуспелият убиец на папата.

"Бих искал още веднъж да се върна в Рим, за да се помоля на гроба на Иоан Павел ІІ, изразявайки своята признателност като вярващ човек, и да искам прошка", пише Агджа в писмо от турския затвор, където той излежава доживотна присъда. Писмото е публикувано в италиянския седмичник "Дива е дона".

Междувременно бившият адвокат на Агджа Мустафа Демирбай изрази съмнение относно това заявление, отбелязвайки, че за да станеш католик, трябва да минеш през дългия път към покръстването.

През май 1981 г. Агджа стреля в понтифика, докато той пътуваше в открита кола по площада "Свети Петър" в Рим. Главата на Ватикана бе ранен. Досега не е известна истинската причина, подбудила бившия член на ултрадясната турска групировка "Сивите вълци" да извърши покушение срещу човека, когото по-късно той ще назове свой "духовен брат".

В момента на задържането в джоба му намериха бележка: "Аз убих папата, протестирайки срещу империализма на Съветския Съюз и Америка и срещу геноцида, който те извършват в Салвадор и Афганистан".

Впоследствие папата посети Агджа в затвора и го прости.

Престъпникът бе предаден на Турция през 2000 г. след 12 години заточение в Италия. След връщането в Турция Агджа бе осъден на 7 години и четири месеца затвор за участието в ограбването на две банки и на 10 години за убийството на журналист през 1979 г.

През 2002 г. той бе частично амнистиран, а през януари 2006 г. му съкратиха срока на наказанието за образцово поведение, както е предвидено в турското законодателство. Пуснаха го на свобода, но Министерството на правосъдието обжалва това решение и Агджа отново се озова зад решетките.

Както съобщаваха тогава турските медии, позовавайки се на източници в местната прокуратура, Али Агджа ще бъде пуснат на свобода на 18 януари 2010 г. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...