Актьорът, изиграл Варава в „Страстите Христови“, разказва за духовното си преобръщане



Pietro SarubbiПиетро Саруби е италиански актьор, който изпълнява ролята на разбойника Варава в емблематичния филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Миналото на актьора е белязано от бурни събития – още като тийнейджър той бяга от къщи и се присъединява към циркова трупа, с която обикаля света. Опитва се да намери отговори на духовните си търсения в манастира „Шаолин“, където се усъвършенства в бойните изкуства; заминава за Тибет, където в продължение на шест месеца спазва обет за мълчание, пътува из Индия и търси просветление в няколко ашрама, стига и до Бразилска Амазония, но въпреки усилията, усещането за дълбока екзистенциална празнота не го напуска.

Между своите пътешествия той не се отказва и от актьорската си мечта. Кариерата му започва, когато е на 18 години. Пиетро играе в театъра, снима се и в няколко италиански комедии. През 2001 г. получава поддържаща роля в холивудския филм „Капитан Корели“, а няколко месеца по-късно получава предложение да участва във филм на Мел Гибсън. Пиетро си спомня за този ден: „Бях изненадан, очаквах да ме поканят в някакъв екшън, и не съм си представял, че мога да играя във филм за Христовите страдания и за Неговото Възкресение, защото по онова време бях много далеч от Църквата“.

Очаквал да му предложат ролята на апостол Петър и не могъл да скрие разочарованието си, когато разбрал, че Мел Гибсън го търси за ролята на разбойника Варава. „Истината е, исках да изиграя Петър не от някакви други съображения, а защото щях да взема добър хонорар заради многото снимачни дни, докато разбойникът се явяваше за много кратко време. Тогава казах, че съм известна личност и не могат да ми дадат такава незначителна роля”, спомня си актьорът. Накрая обаче той приема ролята на Варава. Няколко дни преди да снимат сцените с негово участие, той разговаря с Мел Гибсън за неговия образ. Режисьорът добавя една подробност, която се запечатва в съзнанието на Пиетро – казва му, че разбойникът е лежал в затвора, бил е измъчван и се е превърнал в звяр, който е трудно да се опише с думи… той се изразявал само с поглед. „Затова избрах точно теб, след като търсих дълго. Ти изглеждаш най-подходящ да пресъздадеш този див звяр и същевременно да можеш да съзреш със сърцето си погледа на един добър човек”, казал накрая Гибсън.

Пиетро Саруби в продължение на няколко дни стоял на снимачната площадка и се възхищавал на играта на колегата си Джеймс Кавийзъл в ролята на Иисус. Няколко минути преди да се снима сцената, в която народът помилва разбойника, а осъжда на кръстна смърт Спасителя, Пиетро Саруби и Варава в душата на актьора сякаш станали една и съща личност. Сцената следвала своя ход, а той вече не играел ролята си, а изживявал събитието с невъобразимо реалистична сила и с цялото си същество. Накрая виковете на множеството постигнали своето и разбойникът бил освободен! Той тръгнал да слиза по стълбата и тогава погледът му се срещнал с очите на Иисус… „Това беше силен сблъсък. Сякаш ток премина през нас. Аз виждах не колега актьор, а Спасителят пред себе си”, разказва Пиетро Саруби.

От онзи момент нататък италианският актьор твърди, че целият му живот се е променил. Онзи мир, който търсил толкова години при десетките си пътешествия, се настанил в душата му. „Когато ме погледна, в очите му не видях нито омраза, нито враждебно отношение към мен, а само милост и любов”.

За това внезапно духовно преобръщане Пиетро Саруби разказва в книгата си „Da Barabba a Gesù: Convertito da uno sguardo” (От Варава до Иисус: преобразен от един поглед), когато започва нов етап от жизнения му път, в който вярата докосва всички области от живота му.

Пиетро Саруби вече знае и защо е трябвало да изиграе именно разбойника Варава – персонаж, в чиято кожа първоначално не е искал да влезе: „Това е човекът, когото Иисус спасява от разпъване на кръст. А той фактически представлява цялото човечество”. | www.stiricrestine.ro

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...